Munkajog: továbbra sincs egyetértés

2011. november 10. 13:38

Négy szakszervezet szakértői közösen készítettek egy módosító csomagot, amely 94 ponton módosítaná az új Munka törvénykönyvének legutóbbi változatát.

2011. november 10. 13:38

Négy szakszervezet vezetői csütörtökön az MTI-vel közölték: 94 pontból álló módosító csomagot küldtek a parlament képviselőinek az új Munka törvénykönyvével kapcsolatban. A tervezet az érdekképviseletek vezetői szerint a legutóbbi módosítások után sem növeli a foglalkoztatottságot, a munkavállalók pozícióját pedig egyenesen rontja.

A csomag kidolgozásához az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek 
Országos Szövetsége, és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma delegált szakértőket – közölte Kuti László, az ÉSZT vezetője.

Borsik János, az autonómok vezetője az MTI-nek beszélt arról is, hogy korábban a hat szakszervezeti konföderáció felkereste a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) a kormány kapcsolódó munkájának kritikájával. A szervezet szerint folytatni kell a konstruktív párbeszédet a munkaügyi reformról – ehhez a munkavállalók és munkaadók képviselővel való tárgyalásokra van szükség.

A parlament egyébként szerdán folytatta le a új Munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat általános vitáját a parlamentben. Az MSZOSZ elnöke, Pataky Péter is nyilatkozott az MTI-nek: szerinte nem jó érvelés a kormánytól az, hogy az Mt. minden pontjára van uniós példa. Pataky szerint „mindenhonnan azt az egy pontot vették át, amely még épphogy átviszi a lécet”. „Ha ezt összeadjuk, abból egy olyan minimum jön ki, amilyen sehol másutt nincs a világon” – tette hozzá az érdekképviseleti vezető.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pityesz74
2011. november 10. 18:13
Tetű banda, a szerencsétlen melós pont azért vállal túl műszakot, hogy legalább azzal ki tudja egészíteni az amúgy sem irigylésre méltó lenyomott fizetését, nem pedig azért hogy ha majd a multi úgy gondolja egy műszakért egy nap szabadidőt adjon. Az ebben az egészben a legszebb hogy így az állam is rábaszik, mert kevesebb járulék, adó folyik be neki, de rábaszik a munkavállaló is mert kevesebb lesz a pénze, és még inkább úgy, és olyan időbeosztásban kell ugráljon ahogy fütyülnek. Nem beszélve arról hogyan lesz ebből több munkahely, mikor ezzel a törvény tervezettel több munkát is el tudnak végeztetni kevesebb létszámmal, és ólcsobban.
nyugalmazott tanár
2011. november 10. 14:37
"továbbra sincs egyetértés" Nem is lesz. Miért lenne? Ezek a "szakszervezetek" szocialista ukázt hajtják végre. A munkavállaló érdeke nekik az utolsó szempont.
tarackos
2011. november 10. 14:10
"...szerinte nem jó érvelés a kormánytól az, hogy az Mt. minden pontjára van uniós példa..." Ugyanezt mondták a komcsi médiatörvénynél is. A juhok meg nem értik, attól mert minden pont létezik máshol az egész még lehet egy trágyadomb. Dehát nem az eszükért szeretik őket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!