LMP: A Jobbiknak kedvez a választási törvény

2011. november 25. 12:49

A párt számára jelenlegi formájában teljességgel elfogadhatatlan a választójogi törvény tervezete.

2011. november 25. 12:49

Az LMP számára a jelenlegi formában teljességgel elfogadhatatlan a Fidesz választójogi reformja – jelentette ki Karácsony Gergely. A politikus szerint a javaslatot a félelem szülte, a Fidesz ugyanis kezdi érzékelni, hogy elveszítette a választók bizalmát, ezért olyan választási rendszer kialakítására törekszik, amellyel megőrizheti hatalmát. Kifogásolta, hogy a Fidesz javaslata világos elvek megfogalmazása helyett konkrét választókerületi besorolásokat tartalmaz. Mint mondta, fejlett demokráciákban a kerületeket egy, a törvényhozás által felkért független szakértői testület határozza meg. Hozzátette: a Fidesz ezzel szemben számára kedvező módon húzza meg a választókerületek határait.

Karácsony szerint az előterjesztés legnagyobb hibája, hogy lényegesen növeli a Jobbik nyerési esélyét. Kifejtette: az ellenzéki párt az ország egy részében jelentősen felülreprezentált, így az egyfordulós rendszer által, valamint a kompenzációs szavazatok megerősítésével a leszakadó régiókban megnyerheti a választásokat. Hozzátette: kétfordulós rendszerben erre esélyük sem lenne. Az LMP ezért a kétfordulós választások alkalmazását kezdeményezi, valamint azt, hogy a választókerületek kijelölését egy független bizottság végezze, világos kritériumok alapján.
 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Corporate Soldier
2011. november 25. 16:02
1. Ezt most mind a 680 tag nevében mondja Tannenbaum úr vagy csak a tizenvalahány képviselő nevében? Inkább tanuljon meg Virágtól kötögetni. 2. Rohatt faszistákok! 3. Ajrópasegicccs!
Tőzeg Áfonya
2011. november 25. 13:57
Bajban vannak Gergelyék,mert csak úgy mint elődjüknek nekik is a "bűnös városban" Budapesten van a szavazóik nagy része . Persze véletlenül. Egyébként Karácsony Úr megint hülyének akar minket nézni és hazudik bocsánat "blöfföl" a más politika jegyében. Tökéletesen tisztába vagyok vele,hogy ez is elterelés.Ugyanis a Fidesz a háttérben már nyilván megálapodott a LMP-vel hisz valószínű,hogy 2014-ben csak velük alakíthat kormányt)az 5% ugyis meg lesz a SZDSZ utódpártnak). Már 2010 őszén is együtt működtek a Fidesszel. Tőlem is kérték Fideszes aktívista ismerőseima kopogtatót Jávor Benedek Részére és elmondtták rengeteget összegyűjtöttek neki. Azzal magyarázták nekem az érdekem, hogy bejusson ,mert így tudnak letörni aJobbik szavazati arányából. Úgy,hogy Karácsony Úr ne nézzen madárnak, Áfonya vagyok!
anticonstitutionnelle
2011. november 25. 13:22
A Jobbikkal való riogatásba már belebukott egy párt. gondoltam szólok.
Vizigót
2011. november 25. 13:22
Ne a Jobbikot csesztesd Gergely, arról ők nem tehetnek, hogy egy jól behatárolható szubkultúrát leszámítva, ti speciel a bánatos rossebnek se kelletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!