Jön a diszkriminatív ebadó

2011. november 17. 15:01

Évi 6000 forintig terjedhet az ebadó, de az ősi magyar kutyafajták után nem kell majd fizetni az állatvédelmi törvény módosítása értelmében.

2011. november 17. 15:01

Elfogadta a parlament az állatvédelmi törvény módosítását, amely többek között az ebtartásról és annak feltételeiről tartalmaz új szabályokat. Háromévente ismét kötelező lesz az ebösszeírás, a kutyák chipezése és támogatják az ivartalanításokat is. Ennek fedezetére bevezetik az ebrendészeti hozzájárulást.

Az ebadó mértékét az önkormányzatok szabhatják meg, de az évente legfeljebb hatezer forint lehet, és kizárólag állatvédelmi célokra használható fel. Mentesülnek az adó alól a jelző-, vakvezető-, terápiás kutyák, rendvédelmi szervezetek ebei, ősi magyar kutyafajták, valamint az ivartalanított és a menhelyekről, vagy gyepmesteri telepekről örökbefogadott ebek.

Az elfogadott törvénymódosítás kitér a kutyák veszélyessé minősítésére, annak kritériumaira, valamint az ilyen állatok tartásának feltételeire is. A veszélyes kutyák után 20 ezer forintos éves ebadót kell fizetni. Nő az állatvédelmi bírság is, emellett a hiányosságok pótlása, a hibák kijavítása, kötelező állatvédelmi oktatáson való részvétel, de akár az állattartástól való eltiltás is kiszabható lesz. Csak külön feltételekkel lehet élő állat nyeremény. Megtiltják az kutyák és a macskák élelmiszer és prémtermelés céljára való tartását is – írja a Gazdasági Rádió.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hőhe
2011. november 18. 13:18
Ttiillttaakkoozzoomm ! Mint kistestű ebtulaj, kérem a károsanyag kibocsátási kvóta alkalmazását !
OrangeOrder
2011. november 18. 12:04
Nagyon helyes! Azok után, hogy az erdélyi kopót kis híján kiirtották román testvéreink, ez a minimum, hogy nem a mopszot meg a yorkie-t támogatjuk. Akik amúgy a maguk módján tényleg kedves kis dögök.
rosszkutya
2011. november 18. 06:05
Nade mi lesz a kuvasszal? Ősmagyar is, veszélyes is; most akkor ingyé' lesz, vagy húszezerért?
Honfi-fi
2011. november 17. 20:40
Nekem Labradorom volt, és annak idején menhelyről mentettem. Minden kutyás tudja, nincs az a pénz, amit ne adna meg az ember a kedvencéért, ha igazán szereti és valóban kutyásból van az a kutyás. De nagyon nagy baromságnak tartom az ebadót. Már többször próbálkoztak vele, még a kádárkorban is. Sohasem vált be. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!