Háromezer fős községekből is várost csinálna egy képviselő

2011. november 18. 17:49

A fideszes Simon Miklós javaslatát azzal indokolja, hogy az ekkora települések szinte mindegyike térségi szerepet tölt be.

2011. november 18. 17:49

A fideszes Simon Miklós az új önkormányzati törvény javaslatához benyújtott módosító indítványában azt kezdeményezi, hogy a javasolt minimum ötezer helyett már háromezer vagy annál több lakosú, térségi szerepet betöltő és az átlagos városi szintet elérő fejlettségű községi önkormányzatok is kaphassanak városi címet. Indoklása szerint az ország településszerkezete alapján a háromezer vagy annál több lakosú községek szinte mindegyike térségi szerepet tölt be.

A politikus szerint ezek egy részének fejlettségi szintje eléri az átlagos kisvárosi szintet. Simon Miklós - aki egyben a mintegy 3.350 lakosú Nyírbogát polgármestere is - úgy véli, indokolatlan „szinte beláthatatlan távolba tenni” ezen települések elől az egyik legfontosabb, a fejlesztések hajtóerejeként működő célt.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pirosz-szka
2011. november 21. 05:39
Amennyiben a nyilvános illemhelyek számát nézzük, Budapest se lehetne város...:)
realista
2011. november 21. 00:32
Ez sokat nézte a western filmeket. Azokban már egy 10 házból álló települést is városnak hívnak. Németországban egyértelmű a helyzet >10.000 lakos=város.
rakosi
2011. november 19. 15:45
A polgármester képviselő jól kalkulál. Íme egy példa, hogy miért fontos neki a városi rang. „1989-ben Pétervására, az addigi 2500 fős falu, városi rangot kapott. Városnak lenni jó dolog, mert ugyan rendelkezni kell néhány olyan dologgal, amivel korábban nem, de a magasabb állami támogatástól kezdve, a rengeteg kedvezményen át a pályázati lehetőségekig számolatlan előnyt jelent. Városnak lenni akkor a legjobb, ha van mellettünk 3-4 olyan település, amelyek hajlandóak a városi ranggal járó extra költségeinket velünk együtt fizetni. Úgy kell tenni, mintha az mindenkinek kötelessége lenne.” „A fentebb felsoroltak értelmében Pétervására 61 millió forintot húzott ki csak Ivád zsebéből az elmúlt 20 évben (és vajon mennyi minden kerülhette még el a figyelmemet, amivel most nem is számoltam)!” http://ivadygabor.blog.hu/2011/02/08/elszamol_tat_as
Akitlosz
2011. november 19. 02:57
Az 5000 is túl kevés. Felemelném legalább 8000-re, de inkább 10 000-re. Térségi szerepet be lehet tölteni akkor is, ha nem minden falut hívnak városnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!