Czerván: Áfa-csökkentés helyett fordított áfa jöhet

2011. november 28. 10:16

Mivel radikális áfa–csökkentésre a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs lehetőség, fordított áfázással szorítaná vissza a mezőgazdasági termékek feketegazdaságát a Vidékfejlesztési Minisztérium – jelentette ki Czerván György az InfoRádió műsorában.

2011. november 28. 10:16

Valamennyi mezőgazdasági termékpályán ott van a feketegazdaság – jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Mint mondta, a feketegazdaság mértéke különböző termékcsoportonként: a gabonánál 20-30, a zöldségnél, gyümölcsnél, szőlőnél és a bornál 30–40 százalék. Czerván György hozzátette: a húsnál a legrosszabb a helyzet, majd megjegyezte, mindez hatalmas bevételkiesést jelent az államnak, és inkorrekt a tisztességes vállalkozókkal szemben is.

A szakember szerint a radikális áfa–csökkentés javíthatna a helyzeten, vagyis ha az alapvető élelmiszerek áfáját öt százalékra vinné le a kormány. Számításai szerint ez körülbelül 240 milliárd forintos áfa–bevétel kiesést jelentene rövidtávon. Czerván György a műsorban elmondta, ha erre nincs mód a jelenlegi gazdasági helyzet miatt, akkor marad a hagyományos, klasszikus eszköz, vagyis a szigorítás, az ellenőrzés és a büntetés, illetve az áfa–technikák felülvizsgálata. A Románia esetében már jóváhagyott fordított áfázással kapcsolatban elhangzott: Magyarországon első lépésben a gabonánál és az olajnövényeknél vezetnék be ezt.

A fordított áfázás nem fogja megoldani az összes, a feketegazdasággal, a visszaélésekkel kapcsolatos problémát, de biztosan elindítja a rendszert a fehéredés irányába – közölte az államtitkár. A kormány reményei szerint a fordított áfázást Brüsszel hónapokon belül jóváhagyja, így a jövő évi gabonaszezon kezdetére a rendszer már működőképes lehet.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stego
2011. november 28. 19:53
A fordított áfa tök jó. Legyen az eddigi alap az áfa, és az eddigi áfa az alap. Logikus lépés lenne ebben a nagy válságban.
pascal
2011. november 28. 11:35
Mi az a fordított ÁFA? Ezentúl nem a kereskedő fizet az államnak a nettó után 27% adót, hanem az állam fizet a kereskedőnek? Ez biztos kifehérítené a gazdaságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!