Új variációk a választási rendszerben

2011. október 04. 18:47

A hvg.hu értesülései szerint a Fidesz legújabb választójogi koncepciójában nem csak a vesztesek után járna töredékszavazat, hanem azok után a képviselők után is, akik kimagasló eredménnyel győztek. A határon túli magyarok csak a magyarországi pártok országos listáira szavazhatnak majd az elképzelések szerint.

2011. október 04. 18:47

Új elemekkel egészítette ki a Fidesz elnöksége a párt frakciója által már megvitatott és elfogadott választójogi koncepciót a hvg.hu értesülései szerint. Ezek legfontosabb eleme, hogy az elképzelések szerint ne csak a vesztes egyéni jelöltek után járjon töredékszavazat, hanem a kimagasló eredménnyel győztes képviselő után is. Az indoklás szerint a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe, hogy melyik honatya mögött mennyi szavazó áll.

Az ötlet technikai részletei még nem kidolgozottak, egyelőre több verziót is felvázoltak. Az egyik verzió szerint az 50 százalék feletti győztest lehetne felülkompenzálni. Egy másik verzió szerint viszont azokat kellene így díjazni, akik egy meghatározott aránnyal - például 30-40 százalékkal - előznék meg ellenfeleiket. Felvetődött az is, hogy a pártjuk eredményét felülmúló képviselőket kellene felülkompenzálni.

A hvg.hu értesülései szerint a Fideszben az egyfordulós szisztéma és a határon túli magyarok szavazati joga is vitát váltott ki. Az oldal szerint az egyfordulós rendszer ellen Kövér László érvelt, aki szerint a Fidesznek is többször jól jött a második forduló. A hvg.hu úgy tudja, hogy ennek ellenére az elnökség eldöntötte, hogy egyfordulós rendszer lesz. Mint ahogy azt is, hogy a tervezett 200 fős parlamentben 108 egyéni hely lesz.

Az oldal úgy értesült, hogy a határon túli magyarok választójogának kérdésében Kövér László a teljes körű szavazati jog mellett kardoskodott. Ezt végül elvetették, mert az egyéni jelölteknek külön kerületeket kellene létrehozni, amit az adott országok területük felosztásaként értelmezhetnének. A határon túliak külön listaállítását pedig azért vetették el, mert az megosztaná a külhoni magyarokat, mindenki saját listát akarna állítani. Így eldőlt, hogy csak egy szavazatuk lesz, amit a magyarországi pártok listáira adhatnak le. Az is eldőlt, hogy voksukat postán adhatják majd fel, mivel sokaknak messze vannak a konzulátusok.

A hvg.hu szerint döntöttek a hazai kisebbségek kedvezményes mandátumáról is. A nemzetiségek külön listát állíthatnak majd. A kisebbségi mandátumszám kiszámolásánál pedig a legkisebb eredménnyel parlamentbe jutott képviselőre leadott szavazatszámot vehetik figyelembe. Ennek felét kell elérni ahhoz, hogy legalább egy mandátumot kaphasson egy kisebbség. Ennél kevesebb voks esetén is lehet képviselőjük, de csak korlátozott jogkörrel: például nem szavazhatna.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. október 05. 08:47
Ha már egyszerűsítünk, akkor csináljuk rendesen. A pártok politizáljanak, ahogy akarnak, szavazni egyéni jelöltekre lehet. A győztes nyer, a többi meg nem. A pártos lista megy levesbe. Rögtön letisztulna a közélet.
egysegelem
2011. október 05. 07:01
Nem ertem miert toldozgatjak foldozgatjak a valasztasi rendszer, es miert nem irjak bele, amit tenyleg gondolnak. Pl. Elso paragrafus, a 2014es valasztasokat a Fidesz nyeri es kesz. Masodik paragrafus, amennyiben veletlenul nem, akkor automatikusan ervenybe lep az elso paragrafus. Ehelyett itt pocsolnek toreked szavazatokkal meg hasonlo.
huttinger
2011. október 04. 22:39
És még hány variáció lesz a választási törvényben, ahogy közeledünk 2014 felé.....
tarackos
2011. október 04. 22:38
A mostani rendszerrel a legnagyobb gond az volt, hogy 53%al 2/3 lehetett szerezni. Semmi oka, hogy teljesen feltúrják az egészet! Rajzolják újra a körzeteket, szüntessék meg a kopogtatót meg a 2/3 megszerzését aránytalanul kevés szavazattal és tőlem rendben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!