Jelentősen csökkenhet a polgármesterek fizetése

2011. október 26. 08:02

Amennyiben változatlan formában fogadják el az új önkormányzati törvényt, 2013-tól lényegesen kevesebbet kereshetnek a jegyzők és a polgármesterek. A budapesti főpolgármester fizetése százezer forinttal csökkenne.

2011. október 26. 08:02

Ha a parlament változatlan formában fogadja el az új önkormányzati törvény tervezetét, jelentősen csökkenhet a polgármesterek és jegyzők 2013-től - írja a Népszabadság.

Kisebb községekben a településvezetők az eddigi fizetésük harmadát sem kereshetnék majd meg - ma például az ezer fő alatti községekben a nem egészen negyvenezer forintos köztisztviselői illetményalap hét-kilencszeresét kaphatják, a javaslat szerint csak két és fél-háromszorosát -, be kellene érniük havi bruttó százezerrel. A kisvárosok esetében nagyjából feleződne a díjazás, míg a budapesti főpolgármester jelenleg 670 ezer forintos havi fizetése körülbelül 100 ezer forinttal csökkenne a lap szerint.

A jegyzők kevesebbet veszítenének: annak az alapilletménye, aki kisebb településeken dolgozik, mintegy 20 százalékkal lenne kevesebb - itt az illetményalapot 6,25 helyett öttel kellene szorozni -, míg Budapesten a főjegyző csak pár százalékot veszítene. Miután a tényleges jövedelem az esetükben különféle pótlékokat is tartalmaz, ez sem jelentéktelen összeg, és a kieső pénz több tízezer forint lehet havonta.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Omega2010
2011. október 26. 14:15
L
bunyospityu
2011. október 26. 12:22
Csak egyet jegyeznék meg és ez nem pénzügy : ki a faszom erőltette a nagy önkormányzatiságot egykor.... "Heja" emlékeznétek még arra a szép időkre ( elárulom SZDSZ ) Na és innen jön a pénzügyi rész, ki a faszomnak kell minden 10 fős településre polgármester és jegyző ????
nyugalmazott tanár
2011. október 26. 12:20
Jelentősen csökkenhet a polgármesterek fizetése Mert jelentősen túl vannak fizetve ahhoz a bérszínvonalhoz képest, amiben élünk. De ez így van 20 éve. Van olyan SZDSZ-es meg MSZP-s polgármester nem egy, aki csödbe vitte a települését, de ő maga a fizetésén felül annak 6-10 havi összegét még "jutalomként" is zsebre tette. Meg még annyit...
lmp-s
2011. október 26. 10:16
A kistelepüléseket ez nagyon súlyosan érintheti. Ott egy polgármester alatt nincs akkora apparátus, nagyon sok mindent maga végez. Több olyan kistelepülést is ismerek, ahol a polgármester egyben a falugondnok stb. Ha ezeket az embereket ellehetetlenítik, nem lesz gazdája a településeknek és tovább folytatódik az elnéptelenedés. Vagy majd a pártok által egyéb úton jól megfizetett személyek tudnak majd közfeladatot vállalni, és megvalósul Lázár János álma, hogy csak az lesz politikus aki vagyonos, aki pedig nem tudott eddig nagy vagyont felmutatni az annyit is ér. Ez az egész arra megy ki, hogy csak a nagy pártok és a mögöttük álló gazdasági mogulok szólhassanak bele a közügyekbe még a legkisebb településeken is, ahol eddig még nem számított a pártpolitika. A politikusok elleni jogos felháborodást arra használja föl a Fidesz, hogy saját politikusait betonozhassa be minden pozícióba, aki csak tőle függ és nem attól a közösségtől, amelyiket szolgál. A kistelepülési polgármestert és képviselőt a fidesz ellenségként állítja be és ők lesznek a bűnbakjai a budapesti politikusok által elkövetett lopásoknak és csalásoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!