Folyamatosan drágulhat az áram és a távhő

2011. szeptember 26. 11:53

Ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2020-ra vállalt 14,65 százalékos célszámot, az előttünk álló évtizedben az árak folyamatos emelésére lesz szükség – mondta el Patkó Gábor, a Green Energy Investment Forum programigazgatója a Világgazdaságnak.

2011. szeptember 26. 11:53

„Ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a 2020-ra vállalt 14,65 százalékos célszámot, az előttünk álló évtizedben a végfogyasztói árak folyamatos, de moderált, egyszámjegyű emelésére lesz szükség, máskülönben nem teremtődik meg a fedezet az új zöld kapacitások támogatására” – mondta el Patkó Gábor, a Green Energy Investment Forum programigazgatója a Világgazdaságnak. „A zöld technológiák fejlődésével, és a hagyományos energiatermelés költségszintjének várható emelkedésével egyre költséghatékonyabbak lesznek ezek az alternatív termelőegységek, így a fajlagos támogatási igényük, megfelelő szabályozási környezet esetén a jövőben csökkenni fog” – tette hozzá a szakértő.

A portál beszámol arról is, hogy a KÁT-ot felváltó új támogatási rendszer, a METÁR – amelyben fő elemként megmarad a kötelező átvétel és az energiaár-támogatás - csökkentheti a korábbi befektetési kockázatokat, valamint javíthat a bizonytalan befektetési környezeten.

Kovács Csaba, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadó csoport új igazgatója, a Magyar Energia Hivatal korábbi elnökhelyettese ezzel kapcsolatban megjegyezte: Fontos, hogy a szabályozó hatóság folyamatosan nyomon kövesse és értékelje a támogatási rendszer működését, és a piaci szereplőkkel, felhasználókkal együttműködve dolgozza fel a tapasztalatokat”. Hozzátette ugyanakkor: továbbra sem ismertek a konkrét átvételi árak, amelyek alapvetően meghatározzák az új beruházás-ösztönzési rendszer sikerességét.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
James
2011. szeptember 26. 21:30
Csak egyszer hallanám már, hogy folyamatosan emelni kell a fizetéseket, ha nem akarjuk, hogy az emberek 2020-ra éhen dögöljenek. Vagy talán nem ez a cél??
Hontalan
2011. szeptember 26. 15:39
Patkó Gábor nem Magyarország vállalta a nem tudom mit, ha nem a kormány vagy melyik dilettáns szocbrigád! Tessék rajtuk behajtani az áremelést!
itstrue
2011. szeptember 26. 13:46
Bort isznak és vizet prédikálnak. Eladták az áram és gáz üzletágat a külföldnek. Itthon nem támogatnak érdemben áttérést a zöld energiára. Ha beruháznék napelemekbe üzleti céllal nem termelhetek vissza áramot, mert az nekik nem érdekük. Nekik az az érdekük, hogy fizess te nagy magyar marha minél többet. Ami pénzt pedig ha befizettél 2 nap múlva már nincs az országban. Ez majdnem akkora lobbi mint az olaj. Pofáznak róla de nekik nem érdekük bevezetni.
blás
2011. szeptember 26. 13:18
Noormális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!