A magyar gazdaság a 17. legszabadabb

2011. szeptember 21. 10:16

A győztes Hongkong mögött 17. Magyarország a világ legszabadabb gazdaságainak listáján. A Cato Intézet kutatása a magyar külkereskedelmi aktivitást dicsérte.

2011. szeptember 21. 10:16

Negyvenkét tényezőt figyelembe véve listázza az országokat, és azok gazdasági szabadságát a washingtoni székhelyű Cato Intézet több mint kétszáz oldalas felmérése. A kutatás a kormányzat mérete, a jogrendszer és tulajdonjogok biztonsága, a biztos pénzforrásokhoz való hozzáférés, a nemzetközi kereskedelem szavatolása, a hitel, illetve a munkaerő és üzlet szabályozása szempontjából veszi górcső alá az országokat.

Magyarország a korábbiakhoz képest tíz helyet javítva idén tizenhetedik helyezett a listán. A beszámoló ezt a nemzetközi kereskedelemben való részvételi lehetőségek fokozott versenyképességével magyarázza. A magyar gazdasági szabadságot biztosító jogrendszert és a kormány méretét vizsgálva azonban az ország jóval hátrébb sorolódik.    

A győztes 2011-ben a Kínai Népköztársaság különleges igazgatású területe, Hongkong. A rangsor további tíz legszabadabb gazdasága közt csupán két európai ország, Svájc (4.) és az Egyesült Királyság (8.) szerepel. Németország 21. a sorban, Franciaország 42., Olaszország 70. a 141 vizsgált állam között. Az Amerikai Egyesült Államok csupán tizedik helyen végzett. Kína és India a 92. és 94. helyen végeztek.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. szeptember 21. 19:13
Amagyar gazdaság innovatív kezdeményezés tekintetében az első 3 között szerepel! :-) Utánozzák is nagy igyekezettel, kicsik, nagyok.
saddlenode
2011. szeptember 21. 13:06
megjegyeznem, hogy a Cato Inst. pont azokat az orszagokat sztarolta agyon 2002-2008, amelyekben aztan a recesszio a legsulyosabb volt (Irorszag, Baltikum, Izland). egy fanatikus ideologiai szekta es lobbicsoport, nem kellene analitikus ertelemben tul komolyan venni amit mondanak.
*ufó*
2011. szeptember 21. 11:52
mondok egy jobbat, a magyar foci válogatott 27.-ik lett !! http://pepsifoci.hu/node/97386 A magyar válogatott soha nem állt ilyen jól A FIFA hivatalos honlapja a legnagyobbat ugró válogatottak között emeli ki a magyar nemzeti csapatot, amely 18 pozíciót javítva a 27. helyen áll a legfrissebb világranglistán. Ez minden idők legjobb magyar helyezése a ranglista 1992-es bevezetése óta, ami természetesen a svédek és a moldávok elleni, győztes Eb-selejtezőknek köszönhető. Ugyancsak nagyot ugrott előre az örmény, az észt vagy a walesi gárda, és a TOP 10-ben is akadtak változások, például a vb-selejtezőkön is a magyar csoportban szereplő hollandok elveszítették első helyüket a spanyolokkal szemben.
pipitér
2011. szeptember 21. 11:31
Ez csak gépelési hiba. Azt akarták írni, hogy A magyar gazdaság a 17. legszarabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!