Szakszervezetek: Méltánytalan a közmunkabér

2011. augusztus 28. 10:10

A szakszervezeti vezetők szerint a közmunkabér nem éri el a létminimumot, valamint problémás a minimálbér szabályának megkerülése is. Pataky Péter szerint a közfoglalkoztatás szabályozásával a kormány munka és munka között tesz különbséget.

2011. augusztus 28. 10:10

A szakszervezetek szerint méltánytalan, hogy a közmunkabérek összege nem éri el a létminimumot, ráadásul szerintük a közfoglalkoztatás szabályai a munkáltatók is visszaéléseinek is teret adnak. A közmunkások fizetésének összege a szakképesítés szükségességétől függően 57, illetve 78 ezer forint havonta. Ez teljesítménybérezés esetén növelhető és csökkenthető is.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke leszögezte: a közmunkabérrel a kormány különbséget tesz munka és munka között. A vezető szerint a minimálbér célja éppen az, hogy munkáért ne lehessen annak mértékénél kevesebbet adni. „Nem lehet a munkát így leértékelni” - tette hozzá.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke is sérelmezte a közmunkabér minimálbér alatti szintjét, sőt: szerinte az 57 ezer forintos fizetés a létminimumot sem éri el. A közmunkabér szintje akadályozhatja, hogy az emberek visszakerüljenek a munka világába - magyarázta.

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
behane
2011. november 09. 11:34
Itt szépen meg lehet nézni, hogy változott a minimálbér adózása http://berkalkulator.info/szja/minimalber-adozasa-2011.html évről évre
Andrej
2011. augusztus 29. 07:22
olvasom itt a kommenteket: hogy mennyi vadbarom van, Te jó Isten ! s ezeknek valószínűleg mindnek van szavazati joga... aki nem éri fel ésszel mi a szakszervezet és csak maszopzni tud mint egy átlagos jobboldali faszkalap illtve nem tudja miért kell ilyen magas juttatás a szakszervezeti vezetőnek (bonyolult logika ám) az miért nem a mónikasó történéseit elemezgeti?
Kedves Robi
2011. augusztus 29. 07:03
A maszop vagy 60 éves regnálása alatt szépen megszedhették magukat, pótólják ki saját forrásból! Hisz ők a munkásokért vannak, rájuk áldozzák nem csak a pénzüket az életüket is ha kell! Vagy mégse?:)))))
vero1_
2011. augusztus 29. 00:07
a semmiért kifizetett segély miatt nem fedeztek fel aránytalanságot a vakargatás és a munka között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!