Alkotmánybírósághoz fordul az LB elnöke

2011. augusztus 24. 16:40

Baka András azt szeretné, ha a testület megállapítaná a büntetőeljárási törvény egyes pontjainak alkotmányellenességét.

2011. augusztus 24. 16:40

Az Alkotmánybírósághoz fordult Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke, hogy a testület állapítsa meg a büntetőeljárási törvény egyes pontjai alkotmányellenességét.

Az LB büntetőkollégiuma már a törvény elfogadása előtt kiadott 32 oldalas véleményében jelezte, hogy annak több ponton alkotmányellenes. Példaként többek között azt a rendelkezést említették, amely szerint egyes ügyekben a legfőbb ügyész döntheti el, mely bíróság járjon el. Baka szerint az is alkotmányt sért, hogy a kiemelt ügyekben az eddigi 72 helyett 120 óráig tarthatják őrizetben a gyanúsítottat.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2011. augusztus 24. 21:07
A "vén komcsi" a rendszerváltozás esztendeiben a TDSz elnöke volt, majd az MDF színeiben lett az első szabad Országgyűlés képviselője. 1991-től egészen LB bíróvá választásáig a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke alig múlt hatvan éves. A mai vezető "vén komcsi" bírák pedig Balsai István igazságügyminiszter intézkedései nyomán kerültek az állampárti bírósági vezetői pozíciókba...
pityesz74
2011. augusztus 24. 18:04
Bakaszarnak nem az a dolga hogy törvényeket kritizáljon, hanem hogy azokat végrehajtsa,végrehajtassa. Ha a törvényhozatalban részt kíván venni akkor hajrá, a következő választáson.
drkovax
2011. augusztus 24. 17:47
Ha az LB elnöke (ami egyben azért nyomásgyakorás is az AB-re) jegyzi a beadványt, akkor remélem a szakmai konzekvenciát is hajlandó lesz levonni magára nézve, ha mégsem adnak neki igazat...
balint60
2011. augusztus 24. 17:29
Az Alkotmány azon átszabása, amely megvonta az AB hatáskörét gazdasági ügyek elbíráslására, a kormányzat nyílt és immár Alkotmányba rögzített bevallása, hogy képtelen az ország alkotmányos eszközökkel történő kormányzására. Nos, ez az ami valójában alkalmas a közbizalom megrendülésére és eljön az idő, amikor a vakrepülésben szavazó képviselők jó és tisztességes része szégyenkezni fog emiatt. Bizonyos vagyok abban, hogy még a felhígított AB is alkotmányellenesnek fogja minősíteni a büntetőeljárási jog alapelveit kiiktatni kívánó törvényt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!