Választási rendszer: késnek a reformok

2011. június 27. 10:50

Négy hónapnyi haladékot kér munkája befejezéséhez a parlament választójogi reformot előkészítő albizottsága. Noha az egyfordulós választási rendszer olcsóbb lenne, több hátránya is akad. Nincs ötlet a kopogtatócédulák rendszerének cseréjére sem.

2011. június 27. 10:50

Négy hónapnyi haladékot kér munkája befejezéséhez a parlament választójogi reformot előkészítő albizottsága, így június 30. helyett szeptember 30-ig, de inkább október 31-ig fejezi be munkáját. Az Origo egy névtelen forrása az üggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, még mindig csak a választási szakértők csócsálják, hogy pontosan milyen választási rendszer és milyen részmegoldások lennének a pártnak legelőnyösebbek. A Fidesz elnöksége is még csak érintőlegesen foglalkozott a témával, de az informális találkozók eredményei alapján valószínűleg lemondanak a kormánypártok az egyfordulós voksolásról és megmaradhat a jelenlegi kétfordulós rendszer. 

Húzódik a döntés arról is, hogy a jelenlegi 176 helyett hány választókerület legyen, illetve hogy a 198 mandátumon belül az egyéni, illetve országos listás és kompenzációs helyeket hogyan osszák el. A legnagyobb konfliktusra azzal kapcsolatban számít az egyeztetések egyik résztvevője, hogy a parlamenti képviselők létszámának csökkentése miatt át kell szabni a választói körzeteket, ennek során pedig egymással rivalizáló, most még önálló választókerületként működő településeket kell egy körzetbe kényszeríteni.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint az átalakításnál a két említett mellett is vannak még nyitott kérdések. Nem dőlt még el állítása szerint például az sem, hogy ha marad a kétfordulós választás, akkor a másodikban legyen-e érvényességi küszöb, illetve, hogy változzon-e az ajánlások jelenlegi rendszere vagy lecseréljék végre a régóta bírált ajánlószelvényeket.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. június 27. 14:24
hú vazze, pedig nyakunkon a választás
Ombudsmanyus
2011. június 27. 13:19
Kár annyit matekozni, olyan választási rendszert úgysem lehet kidolgozni, amivel mindig a Fidesz nyer. Csak nehogy épp ezért, megtartsák a mostanit a 386 képviselővel.
kispufi
2011. június 27. 13:08
jav: de azt NEM, hogy ezt így tollba mondják
kispufi
2011. június 27. 13:07
"még mindig csak a választási szakértők csócsálják, hogy pontosan milyen választási rendszer és milyen részmegoldások lennének a pártnak legelőnyösebbek" - azt elhiszem, hogy ez lehet a nagy szempont, de azt, hogy ezt így tollba mondják az origós kíváncsiskodónak; ez amolyan szanyikapitányos stílus, ilyen figura viszont eddig ismeretlen volt a fideszben. tartok tőle, a névtelen forrás a cikk aláírásával már meg is nevezte magát, már ha aláírta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!