Törvénysértő a szociális konzultáció kérdőíve

2011. június 07. 17:16

Az adatvédelmi biztos szerint a szociális konzultáció adatkezelése sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt.

2011. június 07. 17:16

Jóri András adatvédelmi biztos keddi közleménye szerint a szociális konzultáció során a kérdőívek „megszemélyesítettek”, így feldolgozásukkor személyes adatokat kezelnek, mégpedig politikai vélemény körébe sorolható különleges adatokat, ennek minősül a konzultációban való részvétel ténye is. Jóri szerint a választópolgárok véleményének megismerése a magyar jogban közvélemény-kutatásnak minősül, aminek az adatkezelési szabályait pontosan megfogalmazza az erre vonatkozó törvény. A szociális konzultációval összefüggésben azonban a törvényben meghatározott garanciák nem érvényesülnek.

A kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, lehetőséget ad személyhez kötötten annak nyilvántartására, hogy ki nem küldte vissza a kérdőívet. Az ombudsman szerint egy ilyen adatállomány léte önmagában is törvénysértő lenne, de az adatokat fel is dolgozhatják a csupán statisztikai összegzéstől akár részletes profil kialakításig bezárólag, de későbbi konzultációk értékelésekor is felhasználhatják. Jóri szerint a konzultációs adatbázis kezelésének jogalapja az érintettek hozzájárulása lenne, amelynek egyik érvényességi feltétele a megfelelő tájékoztatás. A kérdőíven azonban az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, nem felel meg az előírásoknak, a hozzájáruló nyilatkozat ezért érvénytelen. A szociális konzultáció adatkezelésének több eleme sérti az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

Az adatvédelmi biztos ezért felszólította a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát a személyes adatok kezelésének megszüntetésére. Egyúttal felhívta az adatkezelő és az adatfeldolgozó figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás rovatot és e-mail cím rovatot. A visszaérkezett kérdőíveket, és az így kezelt összes személyes adatot ezt követően haladéktalanul meg kell semmisíteni. Ha a hivatal nem tesz eleget a biztos felszólításának, akkor az határozatban rendeli el a jogosulatlanul kezelt adatok törlését.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2011. június 07. 22:05
Vajon ugyanarról a kérdőívről konzultált Jóri mint amit végül kiküldtek vagy az ucsó pillanatban, szokás szerint még tökéletesítették? Az a durva, hogy egyből neki mentek Jórinak. Semmilyen kritikát nem tűrnek, ami a 180 fokos fordulatok láttán és a sorozatos AB fiaskók után már nevetséges. A tehetetlenek szoktak így vergődni...
marko11
2011. június 07. 19:42
Visszaküldtem. Rettegek. Milyen jó, hogy pl. 2006 őszén teljesen rendben voltak a jogaink. Egyébként, mitől lennének "politikai" kérdések a szociális konzultáció (szak)kérdései?
Csigorin
2011. június 07. 19:33
ez tobb mint hiba, ez bun. Mi a gond? csak annyi hogy nevvel cimmel latni lehet azt hogy 1. ki kuldte vissza es ki nem 2. aki visszakuldte az konkretan mit valaszolt. a bun pedig ebben az, hogy jopar, kadari reflexekhez szokott nyugdijas, idosebb ismeroseim, elkezdtek aggodni... es joparan kitoltik es visszakuldik azert, mert tudni lehet hogy ki nem kuldi vissza, es nehogy azoknak ebbol bajuk legyen. Hogy ez a felelem, ez a "kuldd vissza nehogy baj legyen belole" reflex husz ev utan eloszor visszaterhetett, meg ha naiv es egyszeru emberek lelkebe is, na az tenyleg bun. ezt azert igy nem kene.
OrangeOrder
2011. június 07. 19:24
Na és, az a demokrata, aki nem fél. Itt pofázik mindenki névvel-arccal a facebookos érdekvédő bohócklubokban, és ettől fél? Akkor nem demokrata :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!