Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nyugdíj: jön a szuperbruttó szuperbruttója

2011. június 29. 13:06

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, s az így felhalmozott összeget lehetne örökölni - írja a Pénzcentrum.hu. Az egyéni nyugdíjjárulék mértéke a duplájára emelkedne.

2011. június 29. 13:06

Nem jár jobban az, aki visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe – derül ki a Pénzcentrum.hu által ismertetett Nemzeti Nyugdíj-politikai Koncepció előterjesztéséből, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) készített. A javaslat szerint az állami rendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, a munkáltatói befizetések nem számítanának bele az alapba. Az egyéni számlán lévő pénzt a várható élettartam alapján osztanák el, az összeget pedig csak komoly megkötésekkel lehetne örökölni. Válásnál osztozni kellene a házastársaknak.

A koncepció alapján a jelenlegi 10 százalékos befizetést duplájára emelnék, a munkáltató által fizetett 24 százalék egy részét áttennék a munkabérbe, vagyis szuperbruttósítanák az eddig is szuperbruttóval számolt fizetést. A szaktárca megfontolandónak tartja, hogy a kisgyermekes nőket foglalkoztató munkáltatóknak kevesebb járulékot kelljen fizetniük. Kiegyenlítenék a gyermekvállalásból adódó, jelenleg is létező nyugdíjhátrányokat. A javaslat szerint a gyermekvállalási idő alatt kieső vagy csökkent járulékfizetést az életpálya jövedelmének átlagával kellene figyelembe venni.

A javaslat leszögezi: a nyugdíjrendszer hosszú távú kötelezettségei és erőforrásai mindig egyensúlyban kell, hogy legyenek. Vagyis, ha nő a várható élettartam, vagy más okból megbomlik az egyensúly, automatikusan meg kell növelni a nyugdíjkorhatárt.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2011. június 29. 23:35
El tudom képzelni, hogy a fidesz vezérkar közben mekkorákat röhög. Jól megszopattuk a köcsögnépet ismét, de még mindig mi vagyunk nekik a király.
bmucsai
2011. június 29. 16:08
Szerintem nem kéne annyira izgulni. A fidesz egyszerűen átvette a szocik módszerét. Mindenféle baromságot kiszivárogtatnak, majd miután a sajtó megcsócsálta, a nép a kevésbbé rossz megoldást nagy megkönnyebbüléssel tudomásul veszi.
flo
2011. június 29. 15:19
Emlékezzetek, mit mondott Szíjjártó: Garantálják, hogy mindenki megkapja majd a törvény szerint neki járó nyugdíjat. A bökkenő ott van, hogy a törvény szerint mi jár. Egyre kevesebb. Ezt kapták az arcukba a visszalépők. Elégedetten, némi kesernyés kárörömmel hátradől.
zoli_80
2011. június 29. 14:30
Számomra a hír lényege, hogy fenntarthatóvá kívánják tenni a nyugdíjrendszert, amit csak üdvözölni tudok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!