Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Adó: a Portfolio.hu szerint a gazdagok járnak jól 2012-ben

2011. június 29. 14:26

Nem a gyerekesek, hanem a gazdagok járnak jól 2012-ben, ha megvalósul a kormány tervezett adó-poltikája - írja elemzésében a Portfolio.hu.

2011. június 29. 14:26

A kormányzat által 2011-ben elindított több éves adóátalakítási program hivatalosan az egykulcsos családi adórendszer kiépítését jelenti. A 2012-re vonatkozó változások pontos formáját még a kormány sem döntötte el, de egy lehetséges változat szerint az adó alapja a jövőben a szuperbruttó helyett a fél szuperbruttó lehetne, ami a bruttó bérre vetített adókulcs több mint 2 százalékpontos csökkentését jelenti. Emellett az adójóváírást több mint 40 százalékkal megkurtíthatja a kormány, továbbá szűkíthetik azok körét is, akik ezt teljes egészében igénybe vehetik. Az adójóváíráson annyit kíván spórolni a kormány, amennyi bevételt az adókulcs csökkentésén elveszít, vagyis jövőre nem várható adócsökkentés.

Azt vizsgálva, hogy milyen jövedelemváltozás érheti az adózókat 2012-ben - az elemzések során módosítva az adójóváírás elfogyási ütemén és elfogadva a szintén kormányzati körökből kiszivárgott terveket - feltételezhető, hogy az adókulcs csökkenése a teljes jövedelemtartományban mérsékli majd a terhelést, a járulékemelés viszont ellensúlyozza azt. Az adójóváírási szabályok szigorítása (önmagában nézve) 330 ezer forintos havi bruttó jövedelemig csökkenti a nettó béreket.

A gyerektámogatást igénybe nem vevő személyek esetében a fentiek azt jelentik, hogy 2012-ben az idei évhez képest 280 ezer forintos havi bruttó jövedelemig rosszul járnak, mert az adókulcs csökkenése nem képes mérsékelni az adójóváírás csökkenését. A terhelés növekedése különösen az alsó jövedelmi szegmensekben erőteljes.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
denever
2011. június 29. 23:32
gazdag: főnév, jelentése: az az ember, akinek nálam több pénze van
Csigorin
2011. június 29. 21:12
Konnyen lehet hogy hulyeseg amit irok, mivel fogalmam sincs mi a peklapat az az adojovairas, soha a budos eletbe nem talalkoztam meg vele. De ez komolyan annyira erinti a "szegenyeket" ? Tudtommal a szegenyek foleg berbol elo emberek, azoktol levonjak az adot es kesz, nem tudnak szegenyek sehova semmit jova irkalni meg trukkozni, orulnek (mint jomagam is) ha azt a rohadt adobevallast ki tudjak tolteni... (en bevallom nem tudom, vegyipari tervezesi feladatokat szoktam csinalni erte diakoknak akiknek van konyvelo rokonuk)
ketroot
2011. június 29. 20:05
Ja, hogy már a Portfolio.hu is a Párt ellen van? Ajvé!
crm114
2011. június 29. 17:05
Öröm nézni, milyen jó kis szocérzékeny szakszervezeti közlöny lett a portfólióból, a trendi brókerek egykori kókista-tótaista lapjából. "A gazdagok járnak jól", ez Török Zsolt-idézet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!