Több kiskapu az új közbeszerzési törvényben

2011. május 25. 09:58

Június elsejéig lehet véleményezni az új közbeszerzési törvény tervezetét. A tervezet alapján a közbeszerzés megkerülésére a korábbiaknál is nagyobb lesz a lehetőség - írja a Napi Gazdaság.

2011. május 25. 09:58

Elkészítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az új közbeszerzési törvény tervezetét, amelyet június elsejéig lehet véleményezni. A tervezetből kiderül, hogy tovább bővül a mentességet élvezők köre, a közbeszerzés megkerülésére a korábbiaknál is nagyobb lesz a lehetőség, bővítik a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazási lehetőségét is. Ilyen eljárásokról már nem kell értesíteni az ellenőrzést végző Közbeszerzési Döntőbizottságot.

A jogszabály hangsúlyt fektet a visszaélések visszaszorítására, így megakadályozza, hogy a közszolgáltatók a közbeszerzési kötelezettséget leányvállalataikon át megkerülhessék. A nemzeti eljárásrendben továbbra is megmaradnak a kkv-knak fenntartott beszerzések: a szabállyal kapcsolatban a Transparency International Magyarország és az Alapítvány a Korszerű Közbeszerzésért közös kutatása rávilágított, hogy az torzítja a piaci versenyt, és ügyeskedésre készteti az ajánlatkérőket és az ajánlattevőket egyaránt.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benbe
2011. május 25. 12:50
>kiskapu=lehetőség a korrupcióra Szerintem pedig: kiskapu=lehetőség, hogy Debrecen és Miskolc végre villamosokat vásárolhasson, mivel érdeklődés hiányában (mindig két cég indul, az egyik mindig följelenti a másikat) összesen már több, mint tucatszor nem sikerült a szerződéskötés. Ilyenkor igenis a nyílt helyett a tárgyalásos eljárás a megfelelő. A "piaci verseny torzításáról" nincs szó, hiszen ötvennél kevesebb villamos rendelése esetén nincs is piac. Európában három cég gyárt ilyen kis számban tuját, ebből a Stadler nem indul, mivel ők csak luxusvillamosokat gyártanak, a CAF és az AnsaldoBreda pedig rendre egymás torkának esik. Közben a pénz az ablakban, és hamarosan az EU vissza is veszi... Hát ezért kell alakítani a közbeszerzési törvényen, meg, hogy végre ne 500 forint legyen egy tekercs klozettpapír az államnak.
drkovax
2011. május 25. 11:02
"Több kiskapu az új közbeszerzési törvényben" Ami vagy igaz, vagy nem. Ez egy politikailag motivált újságírói minősítés csupán. Majd ha működik, akkor lehet valós véleményt alkotni.
liberálzöld.
2011. május 25. 10:42
"Több kiskapu az új közbeszerzési törvényben" Miért is ne? Ezért van a 2/3, nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!