Százezer romának adnának munkát

2011. május 20. 12:55

Megállapodást kötött Orbán Viktor és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Ennek értelmében 2015-ig százezer romát vonnának be a munkaerőpiacra, és megszerveznék a romák oktatását, szakképzését is. A kormányfő szerint a romákkal való együttműködés nélkül nem lehet végrehajtani a gazdasági fordulatot.

2011. május 20. 12:55

Keretmegállapodást írt alá pénteken a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Az egyezmény egyik fő célkitűzése, hogy 2015-ig legalább százezer munkanélküli romát vonjanak be a munkaerőpiacra.

A kormányfő kifejtette: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelynek végén 20 ezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskola keretében piacképes szakmát fog szerezni. További cél, hogy legalább 10 ezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és közülük legalább ötezernek legyen lehetősége felsőfokú oktatásban befejezni tanulmányait. A tervek szerint a szak- és a felnőttképzés területén körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg. Emellett 80 ezer, alapfokú képességgel rendelkező roma felnőttet további képességfejlesztési programba vonnak be.

Orbán Viktor szerint a romákkal való együttműködés nélkül nem tudják végrehajtani azt a gazdasági fordulatot, amely a munkára alapozza Magyarország jövőjét. A munkára épülő gazdasági rendszert fel kell építeni Magyarországon - mondta. Kitért arra is, hogy a roma közösség vezetésében beállt változás nélkül nem jutottak volna ide, mert „akárkivel én sem írok alá megállapodást” - fogalmazott.

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
picur3ka
2011. május 21. 12:35
Milyen valtozas allt be a roma kozosseg vezeteseben?
Eszement
2011. május 21. 11:11
Nevetséges, kirakat politika. Nem lehet rákényszeríteni valakire, hogy dolgozzon ha nem akar.
abcd
2011. május 21. 07:53
Minden érthető szkepticizmus mellett a megállapodás több figyelemre méltó változás tükröz a korábbiakhoz képest. Az eddigi cigánypolitika a bűnözést letagadjuk, a pénzt egymás között elosztjuk elv mentén élt és virult. Ha a pénz elosztásáért egy fő, illetve egy szervezet felel, az már követhetőbb, számonkérhetőbb, hogy a bűncselekményekkel mi lesz, azt majd meglátjuk. De innentől figyelni fogunk!
romboló
2011. május 21. 02:25
most jut eszembe, ezzel a lépéssel már teremtett is 100+30 azaz 130 ezer új munkahelyet, az igaz hogy valós munka nem lesz mögötte, a kölstségvetésből lesz finanszírozva, csa annak a kiadási oldalára kerülnek pl a volt rendvédelmisek igaz hogy 150 milliárdba kerülnek majd nem 50*be de így virtuálisan még a nyugdíjkasszába is kerül +11 milla a járulékuk miatt, de ettől a valóságban ugyanúgy a dolgozók tartjak majd el mind a 130 e embert most papiron a 100 e cigány nem segélyt hanem bért fog kapni de a költsévetési főösszeg nem változik, a hiány marad, valóságban nem lesz munka, bevétel mögötte
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!