Hamarosan tárgyalhatnak az új egyházi törvényről

2011. május 30. 08:01

Kilenc egyházat nevez meg az új egyházi törvény tervezete. A munkaanyag, amely heteken belül a kormány elé kerülhet, hét kritériumot fogalmaz meg az egyházakkal szemben, és definiálja az egyház fogalmát is.

2011. május 30. 08:01

Kizárólag a primer hitéleti, vallási tevékenységet végző egyházak kerülhetnek az új egyházi törvény hatálya alá - írja a Magyar Nemzet az új egyházi törvény tervezetéről Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkárra hivatkozva. A tervezet heteken belül a kormány elé kerülhet.

A munkaanyagban kilenc egyház neve szerepel: a katolikus, a református, az evangélikus egyház, az izraelita felekezet, a az ortodox egyházak, az unitáriusok, a baptisták, a metodisták és a pünkösdi egyházak. A tervezetben további kategóriái szerint vannak továbbá „új protestáns egyházak”, az „Országgyűlés által elismert további vallási közösségek”, „jelentős közcélú tevékenységet ellátó egyházak, amelyek a kormánnyal megállapodást köthetnek”.

A munkaanyag definiálja az egyház fogalmát, és kiköti, hogy önmagában az adatkezelés, parapszichika, gyógyítás, önmagában az oktatás vagy a természetvédelem nem tekinthetők vallási tevékenységnek. A tervezet kimondja, hogy az állam nem hozhat létre külön szervezetet „az egyházak irányítására, felügyeletére”. Hét kritériumot fogalmaz meg az egyházakkal szemben, többek között, hogy elsődlegesen vallási tevékenységet végez, van rítusa, legalább húsz éve honos Magyarországon és minimum ezer tagja van.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paul
2011. május 30. 20:04
Krisztus kijelentette, hogy uralma nem e világból való (János. 18:36), nem kötõdik ahhoz. Hívei az Isten országának polgárai, vagyis egy Istenhez tartozó szent, e világtól elválasztott nemzetség (1Péter 2:9). A világ és hatalmai pedig Sátán kezében vannak (Mát. 4:8-9). Namármost, kérdem én, miféle egyház az, ami a világi hatalmaktól függ, feladja szuverenitását és önkét a sátáni hatalmak ágyasa lesz? Lehetne errõl sokat polemizálni, de a magam részérõl legyen Cézáré ami neki jár (azt kuss), Istené meg az, ami Istennek jár.
Csomorkany
2011. május 30. 15:44
Még mindig nem világos, minek erről törvényt hozni. Hiába egyház a Hit Gyüli, attól még nem lesznek műemléképületei. Iskolát, kórházat eddig is alapíthatott, kapta a normatívát. A különféle állami, önkormányzati protokollrendezvényeken akkor fog szerepelni, ha a politikusok ettől társadalmi elfogadottságot remélnek.
hortenzia
2011. május 30. 14:21
Haj, de gyorsan lekerült a poszt a főoldalról, még a "Belföld" rovatban sem találtam, csak a kereső dobta ki....
maxval
2011. május 30. 13:09
Egyébként meg a tervezet halmozott hülyeség. Kell egy objektív kritérium, s aki teljesíti, az egyház. Aki meg nem, az marad szimplán társadalmi szervezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!