A FAZ a magyar politikai vitákat elemzi

2011. május 04. 11:38

A magyar politikusok és az értelmiség régóta tartó vitájáról közölt elemzést a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai számában. Georg Paul Hefty szerint Orbánnak tudnia kellene, hogy „a politikában amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”.

2011. május 04. 11:38

Georg Paul Hefty „Miért olyan éles a hangnem?” címmel a magyar politikusok és az értelmiség régóta tartó vitájáról közölt elemzést a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai számában. Az újságíró szerint az elmúlt húsz évben valamennyi magyar miniszterelnök szembetalálta magát az értelmiségi bírálókkal: Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején túl hűtlenné vált a liberalizmushoz, Medgyessy túlságosan „Stasi-közeli” volt, Gyurcsány pedig túl korrupt. Bajnait talán megkímélték az éles bírálatoktól – emlékeztetett a szerző.

A cikkíró szerint a „szakértelmiség” és a „szakpolitikusok” retorikai vitája mögött a bal- és jobboldali politikusok és párttagok közötti állandó hatalmi harc húzódik meg. E viták hangneme a weimari köztársaságra emlékezteti a szerzőt.

Hefty véleménye az, hogy amikor Orbán hagyta, hogy Gyurcsányt mind belföldön, mind külföldön megvessék, nem számolt azzal, hogy ezáltal Magyarország, és ezzel minden magyar miniszterelnök elveszítheti tekintélyét. A cikkíró szerint most, amikor saját miniszterelnöki tevékenységét, valamint saját reformpolitikai szándékait „hasonló módon kétségbe vonják”, Orbánnak tudnia kellene, hogy „a politikában nemcsak a rosszakarat bosszulja meg magát, hanem érvényes az az alapelv is, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. május 04. 14:22
lehet, hogy egy nyugaton edződött demokrata újságírónak ez elképzelhetetlen, de vagyunk páran joboldaliak az országban, akiknek nem orbán írja elő, hogy kinek van tekintélye és kinek nincs, és az orrunknál is tovább látunk arról meg nem orbán tehet, hogy a böszme, aki egy normális jogállamban már többszörösen gazdasági bűncselekményekért elítélt egyén lenne, itt büntetlenül űzhette kisded játékait a hálózatos elvtársak támogatásával, és erősen vitatható múltja ellenére a szolgálatok, az apró klán hátán egyenesen a miniszterelnöki hivatalba vitorlázhatott így aztán a következő mondat teljességgel értelmezhetetlen: " Orbán hagyta, hogy Gyurcsányt mind belföldön, mind külföldön megvessék, nem számolt azzal, hogy ezáltal Magyarország, és ezzel minden magyar miniszterelnök elveszítheti tekintélyét" a böszme sajtója még most is jobb külföldön, mint orbáné, de talán még belföldön is épp csak egálban vannak a sajtó ítélete alapján annál is érdekesebb a dolog, hogy a nyugati sajtó tele van kelet-európai szakértőkkel - inkább ügynököknek néznek ki, ha kicsit is utánanézte volna a dolgoknak, tudnák, mi az, hogy apró klán, mi az, hogy szigorúan titkos tiszti hálózat stb.... esetleg hefty úr is tudhatná. hogy a múltkor egy egykori ávós kiképzővel ücsörgött egy műsorban
várúr
2011. május 04. 13:49
Georg, Georg... ejnyebejnye. Orbánnak nem kellett hagynia, hogy Furcsány külfüldön lenullázódjon. Saját maga érte el. Tíz napon belül lemondásra bírták Moszkvában is, Brüsszelben is. Kicsit elhúzódott, de a hüvelykujjak sebesen lefelé fordultak végül. Olyan sebesen, hogy sor került a "miniszterelnök kerestetik" c. magyar bohózatra, majd Furcsány pártelnöki lemondására. Ember nem bukott ekkorát a magyar politikatörténetben. Ennyit (sem) ér még a magát komolynak gondoló FAZ minősítése is.
Nomine
2011. május 04. 13:42
szeretnék elemezni egy írást a FAZ-ban akkor amikor Németország hasonló erkölcsi-gazdasági-kultúrális szintre csúszik le mint a mai M.o. sok különbség nem lenne asszem
nyoooc
2011. május 04. 13:37
Szerintem meg nem Orbánon múlik, hogy a hazugságokkal hatalmat megtartó politikust megvetik-e vagy sem. Ha a beszéd kiszivárgásakor Gyurcsány azonnal lemondott volna, jobban jöhetett volna ki az egészből. De nem tette meg, pedig az általa mostanában oly sokat hivatkozott nyugaton ennél sokkal kevesebb is elég a bukáshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!