Szigorúbb lesz az új egyházi törvény

2011. március 17. 16:57

Jóval komolyabb feltételeknek kell megfelelnie azoknak a felekezeteknek, amelyek szeretnék elnyerni a történelmi, vagy az elismert egyházi státuszt.

2011. március 17. 16:57

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, az új egyházi törvény koncepciója háromszintű csoportosítást tervez: lesznek történelmi egyházak és elismert egyházak, amelyek pedig egyik kategóriába sem tartoznak, azok vallási egyesületként működhetnek. Utóbbiak a civil szervezetekre, egyesületekre vonatkozó törvény alá tartoznak majd.

Szászfalvi László közölte: a történelmi egyházi státuszhoz legalább 100 éves múlttal vagy 25 ezer hívővel kell rendelkeznie a felekezeteknek, és további elvárás, hogy rendelkezzenek országos közszolgálati intézményhálózattal. Az elismert egyház kategóriához 20 éves múlt, vagy egy bizonyos hívői létszám lesz szükséges. Ez várhatóan többszöröse lesz a jelenlegi egyházalapításhoz előírt minimum 100 főnek. Hozzátette: a kategóriák meghatározásánál fontos szempont volt, hogy kiszűrjék az üzletszerű tevékenységet folytató egyházakat.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
maxval
2011. március 19. 12:54
"és további elvárás, hogy rendelkezzenek országos közszolgálati intézményhálózattal" Na, ez jókora baromság.
crm114
2011. március 17. 19:16
"a történelmi egyházi státuszhoz legalább 100 éves múlttal vagy 25 ezer hívővel kell rendelkeznie a felekezeteknek" VAGY? "Az elismert egyház kategóriához 20 éves múlt, vagy egy bizonyos hívői létszám lesz szükséges. Ez várhatóan többszöröse lesz a jelenlegi egyházalapításhoz előírt minimum 100 főnek. " Többszörös? Mondjuk 5-szörös vagy 10-szeres? Azaz pl. pont a szcientológia, a hare krisna és a hitgyüli nem fog fennakadni ezen a hálón? Újabb semmire sem jó látszatintézkedés. Kormányzás helyett kommunikáció, ismét. Bravó, gyerekek, sikerült elérni Gyurcsány szintjét.
trendo
2011. március 17. 18:53
A szabadverseny valódi lényege: ha belül vagy, szerezz monopóliumot!
trendo
2011. március 17. 18:53
A szabadverseny valódi lényege: ha belül vagy, szerezz monopóliumot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!