Benyújtotta a kormány a költségvetés módosítását

2011. február 19. 18:03

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a költségvetési és az államháztartási törvénynek a 250 milliárd forintos stabilitási tartalékkal összefüggő módosításait. Az Országgyűlés honlapján szombaton jelent meg a két javaslat.

2011. február 19. 18:03

Az államháztartási törvény módosításával a kormány megteremti annak feltételét, hogy az év közben felmerülő többletkiadások forrását fejezeteken belül, és ne a központi költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából biztosítsák.

A 2011. évi költségvetés módosításával pedig nő az idei bevétel: a Magyar Energia Hivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete együtt idén összesen 1,7 milliárd forinttal többet köteles befizetni bevételeiből a központi büdzsébe; e miatt csökken az államháztartás hiánya.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
==T==
2011. február 20. 09:13
Azért akárhogy is nézzük, überciki, hogy a főpancser Matolcsy még egy olyan költségvetést sem tud összehozni, ami legalább egy évig működik.
egysegelem
2011. február 20. 08:33
A vilag egyszeruen mukodik, nem kell osszeeskuves elmeletek gyartani mindenhova, ami egyszeruen szakmai inkompetenciaval magyarazhato. Occham borotvaja tovabb is eles.
egysegelem
2011. február 20. 08:32
Csak el kell olvasni a megfelelo cikkeket. De biztos valaki csak nem latta, ezert most ismetlunk, hiszen az a tudas anyja: "A 250 milliárd forintos elcsúszás alapvetően két nagyobb tényezőből jön össze – mondták lapunknak. Az egyik, hogy tavaly év végén nagyon meg kellett fogni a minisztériumi kiadásokat, amit úgy tudtak megtenni, hogy a beszállítóknak nem fizették ki novemberben, decemberben a számlákat, így óriásira duzzadt a költségvetési intézmények tartozásállománya. Ezt az adósságot januárban elkezdték leépíteni, talán túlzottan nagy ütemben is – ezért is lett olyan rossz a januári költségvetetési egyenleg –, és ez a várható pluszkiadás rontja az idei szaldót. A másik, hogy a bevételi oldalon elmaradás látszik a költségvetési törvényben elfogadotthoz képest a reális makropálya alapján. Ősszel az első körös módosító javaslatok megszavazásakor a parlament körülbelül százmilliárd forintos fiktív bevételnöveléssel teremtett fedezetet pluszkiadásokra, olyanokra, mint például a Moszkva tér felújítása, a debreceni futballstadion költsége, a katolikus egyháznak járó pluszapanázs vagy a MÁV hídrekonstrukciós programja. Ez a pénz csak papíron létezik a bevételi oldalon, a most reálisnak tűnő makropálya alapján nem." Tehat trukkozni probaltak, kozmetikazni, valamint szamolni nem tudnak. Ennyi. Most pedig sokan fogjak "megfizetni" ennek az arat.
egysegelem
2011. február 20. 08:30
"Nem valamiféle európai válsághullámok, külső kockázatok miatt, még csak nem is az előző kormány - mostanság előszeretettel hangoztatott - állítólagos „adathamisítása” miatt kellett viharos gyorsasággal 250 milliárdos tartalékot létrehoznia az Orbán-kormánynak. Hanem egyszerűen azért, mert elszámolták a költségvetést. Erre csak akkor döbbentek rá, amikor az év elején egy reális makropálya alapján újraszámolták az államháztartási számokat – tudta meg az Index kormányzati forrásokból. A Nemzetgazdasági Minisztériumban készítettek egy költségvetési prognózist belső használatra, amely azt mutatta, hogy ennyivel el van számolva a büdzsé, ha kivesszük belőle a nyugdíjpénztári történetet – festette le a helyzetet egyik forrásunk. Arra az eredményre jutottak a tárcánál, hogy ha eltekintünk ettől a GDP akár 9 százalékát is elérő pénztárivagyon-transzfertől, és csak az alapfolyamatokat nézzük, akkor a hiány túllépi a GDP 3 százalékát, éppen 250 milliárd forinttal." Szerintem ez vilagos beszed. Elszamoltak. Mondjuk azok utan nem csodalom, hogy meg az egy kulcsos ado hatasait sem kepesek voltak kiszamolni, hogy sokaknal realber csokkenessel jar majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!