Fokozódik az európai tyúkhelyzet

2010. december 16. 14:05

Az unió 2012. január 1-től az eddiginél nagyobb méretű ketreceket írna elő a tojó tyúkok számára, állatjóléti szempontokra tekintettel - magyar EP-képviselők tiltakoznak.

2010. december 16. 14:05

Glattfelder Béla fideszes és Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő egyaránt bírálta azt, hogy az unió 2012. január 1-től az eddiginél nagyobb méretű ketreceket írna elő a tojó tyúkok számára, állatjóléti szempontokra tekintettel. Feljavított ketreceket kellene alkalmazni, ahol az egy tyúkra eső terület legalább 750 négyzetcentiméter. Szükséges ezen kívül tojófészket, csipegető és kapirgáló részt, valamint ülő rudat biztosítani a madarak számára.

A magyar EP-képviselők szerint a hagyományos ketrecek betiltása miatt az európai tojástermelők súlyos versenyhátrányba kerülnek majd az EU-n kívülről származó importtal szemben. Glattfelder szerint a hazai termelőkre óriási terheket rakott a csatlakozás időszakában az akkor érvényes uniós állatjóléti, környezetvédelmi és egyéb követelményeknek való megfelelés. Az újabb beruházások költségeit sokan már képtelenek lennének kigazdálkodni. A termelői érdekszövetségek szerint a gazdák 25 százaléka nem fog tudni megfelelni az új szabályoknak. Ez azzal járhat, hogy Magyarországon naponta 1,7 millió tojást kell majd megsemmisíteni, mert a szabályoknak nem megfelelően termelt tojást nem lehet forgalomba hozni.

Tabajdi sajnálatosnak nevezte, hogy, hogy az EU saját termelőit megfojtja az előírásokkal, a harmadik országokból érkező árukkal szemben viszont alacsonyabbak az elvárások, és azok betartását is alig ellenőrzik. „Megveregethetjük a saját vállunkat, hogy milyen jól élnek az európai tyúkok, miközben gazdaságok ezrei mennek majd tönkre, és munkahelyek szűnnek majd meg” - fogalmazott az EP képviselő.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendée
2010. december 17. 08:12
Mondjuk az "állat jóléti szempontok" mellett alkalmanként szót ejthetnének az "ember jóléti szempontokról" is.
gross
2010. december 16. 21:27
Nagyon sok mítosz él az EU-val kapcsolatban. Az említett szabályt nem bürokraták hozták - mint ahogy egyetlen érdemi szabályt sem. Ez egy direktíva, amelyet a politika kezdeményezett és a tagállamok fogadták el. Elsősorban a nyugat-európai államok akarták valamiért. Amúgy a direktíva 1999-es, ismertük a csatlakozási tárgyalásokkor, összesen 12 év volt az átállásra.
magnamater
2010. december 16. 19:16
Ahol ennyi a hajléktalan, nem a tyúkok ketrecével kellene foglalkozni!
sky.net
2010. december 16. 16:30
ez az európai unió : pár idióta bürökratával tökönszúratják magukat a kínai tojás importon meg majd jól meggazdagodik ugyanaz a pár mocsadék ... aki kilobbyzta ezt le kell szarni az ilyen elmebeteg előírásokat , a gazdák meg termeljenek ahogy eddig ... állam bácsi meg üsse rá a pecsétet kurvára wellfare tojás ez táncparkett is van a tyúkoknak sőt kifutópálya fényekkel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!