Haláltábor-túlélőkről hazudtak

2010. november 16. 10:41

Több száz millió forinttal károsították meg az osztrák államot a második világháború során Ausztriába kényszermunkára elhurcoltak kárpótlására benyújtott valótlan kérelmekkel a vád szerint annak a társaságnak a tagjai, akiknek a pere másodfokon kedden kezdődött meg a Szegedi Ítélőtáblán.

2010. november 16. 10:41

A magyar és az osztrák kormány 2000-ben állapodott meg a nácik által a mai Ausztria területére rabszolga- és kényszermunkára elhurcoltak kárpótlásától. A kényszermunka tényét igazolók egyszeri, 1453 és 7630 euró közötti pénzjuttatást kaphattak. Az igényléseket a Magyar Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül 2003. december 31-ig lehetett benyújtani az Osztrák Megbékélési Alaphoz. A II. világháborúban megközelítőleg 40 ezer embert hurcoltak el a mai Ausztria területére kényszermunkára, 80 százalékuk zsidó származású volt.

Az osztrák hatóságok 2003 első felében észlelték, hogy viszonylag kevés roma túlélőtől érkezik igénylés, ezért arra kérték a magyar Miniszterelnöki Hivatalt, tegyen lépéseket az áldozatok felkutatása érdekében. Ezért a cigány kisebbségi önkormányzatokon keresztül tájékoztatások jelentek meg a juttatás lehetőségéről. Az év végéig így mintegy 12 ezer ilyen igénylés érkezett be a közalapítványhoz.

Az országban több helyütt, így például Bács-Kiskun megyében, tömegével készültek fiktív adatokra épülő, alaptalan igénylések. A sok esetben írni és olvasni sem tudó idős emberekkel gyakran nem a valódi feltételeket közölték a „közvetítők”, hanem például csak annyit: „mivel átélte a világháborút, ezért részére alanyi jogon jár kárpótlás”. Olyan is előfordult, hogy a szervezők hamisították vagy hamisíttatták rá az okiratokra az aláírásokat. A piramisszerűen felépülő rendszerben csak a kárpótlás egy része jutott el az igénylőkhöz, a pénzből kaptak a felhajtók és a szervezők is.

A rendőrség 2004-ben indított nyomozást, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság pedig 2007. október 2-án kezdte el tárgyalni az ötvenöt vádlott ellen indított pert. Öt vádlottat letöltendő, 35 embert pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, nyolcan pénzbüntetést, egy vádlott pedig megrovást kapott. Az ítéletek döntő többsége jogerőre emelkedett, 14 vádlott ügye azonban a fellebbezéseket követően a Szegedi Ítélőtábla elé került. Az ügyben előreláthatólag pénteken hirdet határozatot a táblabíróság.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2010. november 17. 02:21
Zsongás van a hírre! Vért!Vért!Vért!
Kaducsa
2010. november 17. 00:30
Jaj, istenem, unni szabad?
elfelejtette
2010. november 17. 00:18
Ebben a hírben nem az a meglepő, hogy megtörtént ilyen, hanem hogy a mainstream sajtó megírja ezt.
Kirke70
2010. november 16. 12:53
És itt nem csak a német Holokausztra gondolok, hanem a 90-es években elkövetett Szerbre is, az unoka bátyám horvát magyar volt a háború alatt, a szerbek elfogták, nem volt katona, összeverték a lábánál fogva felakasztották és két napig ott hagyták az erdőbe, sajnos soha nem lett már egészséges ember belőle:((( ez a másik ok amiért elítélem azokat akik a Holokausztot tagadják....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!