Gémesi: Nem kapnak elég pénzt az önkormányzatok

2010. november 17. 11:45

Hiába kapnak több pénzt az önkormányzatok, ha a működésre nem jut több - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 percben című műsorában.

2010. november 17. 11:45

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára úgy számol, hogy jövőre 4,5 százalékkal emelkedik az önkormányzatok állami támogatása. Ugyan az szja-bevételekből visszajuttatott pénz csökken, de az, amit normatíva és fejlesztési források terén kapnak emelkedik, és ez kompenzálja a személyi jövedelemadóból kieső részt. Emellett a tervek szerint több feladatot is elvonnak majd az önkormányzatoktól.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György ennek kapcsán azt mondta: már az idei költségvetést is katasztrofálisnak tartja a helyhatóságok szempontjából, jövőre azonban szerinte tovább romlik a helyzet. Úgy látja, mintegy 40 milliárd forint pluszra lenne szükség 2011-re, hogy az idei szintet tartani tudják. Az államtitkár által kiszámol plusz 4,5 százalékról azt mondja, a fejlesztési pénzekből, amelyekben benne van például 17 milliárd forint a 4-es metróra is, nem lehet energiaszámlát kifizetni, iskolát, önkormányzatot működtetni, ebből a szempontból pedig már a a 2010-es év is katasztrofális volt, és jövőre ezek a pozíciók tovább romlanak majd.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!