Alkotmánybírósághoz fordul a SZEF

2010. november 01. 12:55

Alkotmánybírósághoz fordul a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, ha a parlament elfogadja azt az indítványt, amely szerint a közigazgatásban is lehetőség lenne a jövő évtől az indoklás nélküli elbocsátására.

2010. november 01. 12:55

Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán, fideszes országgyűlési képviselők hétvégén terjesztették az Országgyűlés elé a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénymódosítást, amely szerint jövő év január 1-jétől a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke vasárnap az M1 Híradójának az indítvánnyal kapcsolatban elmondta: a törvény elfogadásával néhány hónap alatt 35 ezer ember kerülhet az utcára. Hozzátette: a törvény azt eredményezi majd, hogy ha egy köztisztviselőt politikailag vállalhatatlannak tartanak, akkor szakmai munkájától függetlenül, minél egyszerűbben, kisebb költségvetéssel lehet elbocsátani. Szerinte ez ugyanúgy alkotmányellenes, mint a kormánytisztviselőket érintő hasonló rendelkezés.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. november 01. 16:53
Én azt sem értem, kiknek jár - jogszabály szerint- 2 millió Ft. feletti végkielégités. A lányom 30 éve orvos, jelenleg kórházban osztályt vezet és még csak nem is hallott arról, hogy az orvosok közül bárki is milliós végkielégitést kapott volna. Mellesleg a fizetése bruttó 180 ezer Ft. /Ha most kirugnák, akkor sem kapna még egymilliót sem. Én ugy tudom- és ezért mindig sajnáltam őket- hogy a pedagógusok is nagyon keveset keresnek. /Ca: 130-150 e ft.bruttó. / Hánny hónap a végkielégités? A munkatörvényíkönyvben nincs ilyen nagy hónapszám!
Öreg
2010. november 01. 14:25
Mondja már meg valaki, hogy a közigazgatásban dolgozók miért más emberek, mint bárki más. A magánszférában a lehetőségek és a szükségszerüségek miatt bármikor, bárkit kirughatnak, mivel a gazdaságosság kivánalmai szerint felesleges létszámot- bármennyire is jó szakemberekről van szó- nem tartanak. Aktiv koromban magam is sokszor küldtem el dolgozót- a piaci viszonyok miatt- majd később ujra felvettem, ha szükség volt rá. Elbocsátáskor kifizettem a munkatörvénykönyvben meghatározott felmondási időt. Ha nem ezt tettem volna, később erre se lett volna lehetőségem. És senki nem védte a dolgozóimat, csak én tudtam esetleg rajtuk segiteni. Most meg feléledt ez a szakszervezeti siserahad- amelyik az elmult 8 évben kiszolgálta azt a hatalmat, amelyik előidézet ezt a helyzetet- hogy fenyegetőzzön. A SZEF vezetőinek nem csipi a szemét, hogy egyre kevesebb embernek kell eltartani a közigazgatást is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!