Zagytározók: megfelelő a biztonság

2010. október 31. 10:03

Az ajkai vörösiszap-tározó október 4-én bekövetkezett gátszakadása miatti katasztrófát követően rendelt el rendkívüli vizsgálatot a környezetvédelmi államtitkár. Az ország zagy-és iszaptározóinak ellenőrzése során kiderült: a tározók megfelelően működnek.

2010. október 31. 10:03

Petróczi Tímea, a katasztrófavédelmi kormánybiztos szóvivője bejelentette: „Megfelelő állapotú az ország valamennyi zagy- és iszaptározója, nincs szükség védelmi intézkedésekre”. Az ajkai vörösiszap-tározó október 4-én bekövetkezett gátszakadása miatti katasztrófát követően Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek azonnal vizsgálják felül a zagytározók engedélyét, és azok állapotát.

 
A rendkívüli ellenőrzés október 5-én, egy nappal a katasztrófa után kezdődött. A vizsgálat szerint a vörösiszap- és zagytározók rendeltetésszerűen működnek, a kazetták oldalfalain szivárgás, repedés nem található, jelentős részüket már rekultiválták, továbbá folyamatos ellenőrzés alatt állnak - mondta el Petróczi. Zagy- és iszaptározók a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon, Észak-magyarországon, a Közép-Dunántúlon, valamint a Nyugat-dunántúli és a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség területén vannak hazánkban.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2010. október 31. 13:59
Vajon azt is ellenőrízték, hogy az előző ellenőrzés mért talált rendbenlevőnek mindent?
drienovác
2010. október 31. 11:17
a lényeg, hogy kívülről túl sokat nem látni ami biztos: 1. ugyanabból a szarból van mindegyik építve - a talaj megmozdulása esetén garantáltan darabokra törik, mint Kolontáron 2. a rekultiváció azt jelenti, hogy az iszap kiszáradt, és beborították földdel 3. nem tudjuk, mennyi marónátron van a lezárt tározókban akár szilárd formában - ahogy azt sem, mi történik, ha a környéken özönvízszerű esőzések, netán árvíz van? ha a szilárd marónátron víz éri, azonnal 1:9 arányú, 13-14pH-s vizes oldat lesz belőle, így csak időzített bomba! 4. a valódi kockázatok nincsenek feltárva ezekkel kapcsolatban, ez a jelentés is csak egy gyorsjelentés, a közvetlen veszélyen kívül a közép- és hosszútávú kockázatokról nem mond semmit 5. tisztességes kockázatelemzésre van szükség az összes ilyen tározóról, első lépésben tisztázandó, van-e marónátron bennük és becsülhetően mennyi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!