Aggódnak a devecseri lomisok

2010. október 23. 16:21

Összegyűjtött árukészletüket is elmosta az ár, így megélhetésüket is elveszítették az országszerte ismert devecseri lomisok.

2010. október 23. 16:21

Több mint 300 család már két évtizede él abból, hogy Ausztriából, Németországból, Hollandiából összegyűjti azokat a bútorokat, kerékpárokat, műszaki eszközöket, ruhákat és cipőket, amelyek már nem kellenek az ottaniaknak, és megpróbálja idehaza pénzzé tenni.

A helyzet szabályozása után Meggyeserdő üresen álló 3,5 hektáros laktanyájának területén alakították ki az ország egyik legnagyobb használtcikk-piacát, amelyet a város megbízásából egy kft. üzemeltet. Az üzemeltető úgy próbál segíteni az árusokon, hogy amíg tart a katasztrófahelyzet felszámolása, nem kér bérleti díjat, igaz, bevétel hiányában sokan nem is tudnának fizetni.

A tulajdonosok, akik eddig is szerény körülmények között éltek, az MTI tudósítójának arról panaszkodtak, „az isten sem tudja majd megtéríteni kárukat”. Mivel a hulladékból összegyűjtött javak csak az eladók és a vevők számára képviselnek értéket, sem a kárrendezés, sem a biztosítás révén nem kaphatnak értük kárpótlást. Ha esetleges kártérítésüket a katasztrófavédőknek vagy a védelmi bizottság, illetve a városvezetés tagjainak megemlítik, ők csak sóhajtanak, mondván, ez legyen a legkisebb bajuk.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kanpalisoda
2010. október 24. 17:03
Szemet szúrt, hogy a katasztrófa kapcsán milyen szerény volumenben szerepeltek romáink a híradásokban. Sztem ők is meg a médiákok is nagyravaszul arra gondoltak, hogy ha túl sokat nyomulnak, kevés lesz az adakozás. És ez valszeg bejött nekik.
tewton
2010. október 24. 02:19
"akik eddig is szerény körülmények között éltek" persze ... persze ... meg a szokásos, vakítható parasztoknak eladott mesék. komplett, életvitelszerű, adómentes biznisz, ami a külföldi lomtalanítások leszüreteléséről szól. kicsit ríttak a mti-hvg-nek, de max. kénytelenek lesznek új készletet gyűjteni. mint eddig. business as usual. de az nagy ötlet, hogy kártérítést akarnak a mások által kint kidobott lomért, amit ingyér (plusz benzinköltség) szedtek össze és adómentesen passzoltak volna el.
MakkA
2010. október 23. 21:52
Amennyire tudom, a lomisok főleg a Sümeg felé kivezető út mellett laktak, amit nem érintett az ár. (Ott láttam őket, de lehet, hogy máshol is voltak.) Ugyanakkor kő gazdagok, amolyan bodzás módra: rengeteget keresnek adómentesen, és persze ezért jogosultak is. MA
kanpalisoda
2010. október 23. 18:25
Devecsertől 30 kilométerre lakó. és "működő" lomis családról tudok beszámolni. Azt nem tudom megerősíteni, hogy szerény körülmények között élnének, mivel 6 ingatlanjuk van a faluban, meg több igen jó autó, motorbicikli is van a tulajdonukban. Arra nézve, hogy bármilyen helyi-vagy központi adót fizetnének szintén nem sikerült adatot gyűjtenem. Az igaz, hogy őket nem súlytotta a katasztrófa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!