Tízezren alapíthatnának új egyházat

2010. szeptember 29. 12:32

Száz helyett csak tízezer ember alapíthatna egyházat a jövőben a kormány tervei szerint. Az eddigi egyházakat regisztráltatnák: a velük való egyeztetés és a nemzeti konzultáció után feltehetően a jövő év első felében terjesztenék be a jogszabálycsomagot.

2010. szeptember 29. 12:32

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a köztévé Ma Reggel című műsorában közölte: a tervek szerint a jövőben az eddigi száz helyett csak tízezer ember alapíthatna egyházat, az eddig bejegyzett egyházak pedig átesnének egy regisztrációs folyamaton. Mint hozzátette, hamarosan elindítanak egy egyeztetési folyamatot az egyházakkal arról, hogy hogyan lehetne a hiteles hitéleti tevékenységet folytató egyházakat, vallási közösségeket megerősíteni.

A politikus szerint a százfős bizniszegyházak az egyszázalékos felajánlások révén adóforintokat pumpálnak ki a rendszerből, ezért a jövőben az európai normához igazodva csak tízezer ember alapíthatna egyházat. Hozzátette, hogy ez alól kivételt jelenthetnek az olyan egyházak, mint például a Magyarországon 1800 éve alapított Konstantinápolyi egyetemes ortodox patriarchátus egyház, ami ugyan csak 150 főt számlál, de történelmi egyháznak számít, ezért nem rekeszthető ki a törvényből.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vall-ás
2010. október 01. 06:58
"A politikus szerint a százfős bizniszegyházak az egyszázalékos felajánlások révén adóforintokat pumpálnak ki a rendszerből, ezért a jövőben az európai normához igazodva csak tízezer ember alapíthatna egyházat." Persze itt nem az a pár forint fáj, amit a kisegyházak "kipumpálnak" a rendszerből. A katolikusok meg a reformátusok ki akarják csinálni a konkurenciát. Erről van szó. Az persze nem baj, hogy ők pumpálják ki legtöbb adóforintot. Nem lenne a dologgal bajom, ha valóban a hitéletet és az üzletet akarnák kettéválasztani, de erről sem most, sem a múltban felvetődött hasonló vagy azonos tartalmú törvényjavaslatoknál nem volt szó. Csak a saját üzletüket akarják növelni. Az elmúlt 20 évben a politikusok jóval többet loptak el az adózóktól, mit amennyi pénzt az egyházak együttvéve kaptak, mégsem jut eszébe senkinek, hogy csak az alapíthasson politikai pártot, aki fel tud mutatni tízezer párttagot vagy 100 éves története van. A vallásszabadság terén meg pont ugyanazt lehet elérni a törvénymódosítással, mintha ugyanezt a politikai szabadságjogok terén alkalmaznánk. A 100 év mint korhatár azt biztosítja, hogy csak az impotens egyházak élhessenek a két nagy mellett. Mert ha valaki száz év alatt nem tudott csak pár száz hívet szerezni magának, az veszélytelen. Ha tényleg csak a hitéletet szeretnék az üzlettől különválasztani, akkor minden olyan közösséget elfogadnának, amely a múlt rendszerben is jelen volt, akár földalatti mozgalomként is. Mert a kommunizmusban nem volt nagy biznisz egy kis vallási csoporthoz tartozni. Ám a nagyok ettől félnek a legjobban, hiszen ők lepaktáltak a diktatúrával és nagyon kellemetlen nekik, ha olyanok is a színpadon vannak, akik inkább vállalták az üldöztetést. Tomka a Pázmány tanáraként már 2003-ban azt nyilatkozta, hogy ma már nem jelent üzletet egyházat alapítani: http://www.origo.hu/itthon/20030930azallami.html
senor calavera
2010. szeptember 30. 04:29
Szerintem nem kellene a létszámkorlátozás sem. Alapítási évet kellene meghatározni. Pl. egyház csak min 200 éves lehet. Ki kell mondani, hogy az egyházalapítások kora lejárt. Pont. Ezeken kívül csak közösségi klubbok lehetnek. És azokba annyit fizetnek, akik és amennyit akarnak. A vallásszabadságot nem arra találták ki, hogy bárki bármikor egyházakat alapítgasson. Világos szabályok kellenek végre, amihez az emberek tartani tudják magukat. Nem csak egyházügyben.
e_r
2010. szeptember 29. 23:27
Egyszerűbb lenne,ha nem ilyen körmönfont módon akarnák beadni az embereknek,hogy a vatikáni maffiának hódol be a kormány,ők lesznek kivételezett helyzetben,hozzájuk vándorol majd az adófizetők pénze(miközben a katolikus egyház társadalmi támogatottsága nem jelentős),más egyházak ne is reménykedjenek ezután bármiféle támogatásban.
Arma Gedeon
2010. szeptember 29. 14:39
Sőt a tízezer alatti egyházaknak vonják meg a működési jogát, az egy Konstantinápolyi egyetemes ortodox patriarchátus egyház kivételével! :-) (ennyi haszid csak nincs...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!