Versenyjogi aggályok a mezőgazdaságban

2010. augusztus 03. 10:27

A termelők és feldolgozók közti előzetes szállítási megállapodásokat gyakran vis maior esetén is teljesíteni kell, ez az illetékes államtitkár szerint versenyjogba ütközik.

2010. augusztus 03. 10:27

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: a mezőgazdasági termelők feldolgozó vállalatokkal kötött szerződései versenyjogi aggályokat vetnek fel, ezért a tárca a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulhat. A lépés megtétele előtt először konzultációra hívják a feldolgozókat.

A probléma gyökerét az adja, hogy több nagyobb feldolgozótársaság olyan szerződéseket köt a gazdákkal, amelyekkel a megállapodás szerinti terménymennyiséget mindenképp le kell szállítani. Az időjárási viszontagságok miatt azonban több helyen nem termett meg a szükséges mennyiség, így a gazdáknak kötbért kell fizetniük, illetve máshonnan megvásárolni a szükséges mennyiséget. A gond olyan megállapodások esetében áll fenn, ahol nem lehet vis maiorra hivatkozni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!