Másfél millióan isznak szennyezett vizet

2010. augusztus 26. 13:52

2009 decembere óta megbüntethetné az unió hazánkat amiatt, hogy rengeteg településen ma is arzénnal szenneyezett ivóvíz folyik a csapból. A vízszolgáltató cég vezetője szerint nincs veszély, hiszen a magyarok úgysem esznek magas arzéntartalmú halakat.

2010. augusztus 26. 13:52

Az EU 2009 vége óta büntethetné Magyarországot amiatt, hogy még mindig vannak települések, ahol az ivóvízben túl magas az arzén szintje: 475 település több mint másfél millió lakosát érinti ez a probléma. Bács-Kiskun megyében 72 településnek rövid időn belül meg kell oldania, hogy az EU által meghatározott 10 mikrogramm/liter határérték alá csökkentse az ivóvízban található arzénmennyiséget.

Ha az arzénmentesítés árát beépítenék a víz árába, az rögtön a duplájára nőne, mondta a Petőfi Népe című megyei lapnak a Halasvíz Kft. elnöke, aki szerint mivel az emberek nem esznek tömegével magas arzéntartalmú tengeri halakat, napi húsz liter vizet kell meginniuk hosszú éveken át, hogy reális legyen az egészségkárosodás lehetősége.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2010. augusztus 27. 08:10
Azért meglehetősen érdekes, hogy az EU nem engedi meg a legolcsóbb arzénmentesítő módszer használatát (vassal veszi ki a vízbül), helyette a jó drága titánost engedi csak. Drága EU! A kurva anyádat!
vizipipa
2010. augusztus 26. 23:23
A EU 50 ugrammban határozta meg a napi nem káros arzénadagot. 20 ugramm a tengeri halakból, 20 ugramm a vízfogyasztásból, 10 ugramm egyéb. Nálunk a halas tétel egyszerűen nincs. Józan ember e szerint súlyozza ezt a 10 ugramm literenkénti arzén előírást. Van azonban néhány település ahol tényleg magas az arzéntartalom, 30-50 ugramm literenként. Ez valódi probléma a gyerekeknél.
barang
2010. augusztus 26. 16:15
könyörgöm legalabb ezt ne szivjuk be: a 10 mikrg/L mögött nincs semmifele fiziologiai tapasztalat, egyszeruen vahol meghuztak a hatart. Maon a vizeknek altalaban is nagyobb a sotartalma mint NyEuban, nehol az arzen tartalom is. nem sikerült összefüggest talalni a viz arzentartalma meg kulonfle betegsegek között. arzentalanitot eladni papuaknak viszont nagyon fincsi
Babilen Tatarszkij
2010. augusztus 26. 14:25
Kein Problem! Biztosan csak a víz szennyezett, élelmiszereink bio minőségűek, így abból nem juthat méreg a szervezetünkbe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!