Mostantól nemzeti együttműködés van

2010. június 14. 18:53

Elfogadta az Országgyűlés a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot. A képviselők emellett megszavazták, hogy albizottságot hoznak létre a választójogi reform előkészítésére, valamint hogy bizottság jelölheti a jövőben az alkotmánybírákat.

2010. június 14. 18:53

A Nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozat szerint az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek. A képviselők 260 igen, 66 nem szavazat és 46 tartózkodás mellett döntöttek a nyilatkozat elfogadásáról. A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 MSZP-s, egy jobbikos (Novák Előd) és 15 LMP-s politikus. A Jobbik testületileg tartózkodott.

A nyilatkozat kitér arra is: a magyar nemzet e történelmi tettével arra kötelezte a megalakuló Országgyűlést és a felálló új kormányt, hogy „elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét”. A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés meggyőződését fejezi ki, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében megtestesülő összefogással „képesek leszünk megváltoztatni Magyarország jövőjét, erőssé és sikeressé tenni hazánkat”.

Fideszes kezdeményezésre a parlament úgy döntött, hogy nyolctagú jelölőbizottság tehet javaslatot az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira. Emellett határoztak arról is, hogy külön, paritásos albizottság jön létre a választójogi reform előkészítésére: az Országgyűlés határozatban kéri fel az alkotmányügyi bizottságot, hogy erre a feladatra hozzon létre egy testületet.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2010. június 14. 21:21
Értem én, hogy villanymotor, de mija picsa a kádéenpé?
states
2010. június 14. 19:44
Elnézve az elmúlt órák döntéseit, ez leginkább nemzeti együttnemműködési paródiaként fog bevonulni a köztudatba...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!