Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Alkotmányos a szuperbruttó

2009. november 17. 11:16

Az Alkotmánybíróság jóváhagyta a szuperbruttósítást.

2009. november 17. 11:16

Alkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB) a januárban életbe lépő személyijövedelemadó-változásokról kedden. (MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
denever
2009. november 17. 15:01
azért mennyire menő dolog az, hogy rongyos évi 50-100eft értekű GFB számításra N+1 db alkusz ingyenes webfelületet csinált, ami még a szomszédasszony csípőbőségét meg a kozmikus háttérsugárzást is figyelembe veszi. ezzel szemben a jövő évi adószámításra nincs sok ilyen felület, ami figyelembe venné a végtelen + 1 adókedvezményt illetve a kedvezményekre való jogosulatlanságot. kicsit más kaliberű döntésekről és pénzekről van szó, és nekem kicsit kevés a "Állitólag olyan lesz a képlet, ami az átleg felett keresőknek lesz kedvezőbb" ígéret...
Öreg
2009. november 17. 14:48
Kedves Barátaim, figyeljetek csak! A kutya a részletekben van elásva. Az AB is hivatkozott arra, hogy ez igy nem alkotmányellenes, de a végrahajtási utasitások magukban hordják az alkotmányellenesség lehetőségét. Mert: addig a bruttó bérből fiozetett adót és járulékokat a dolgozó, plusz még a munkaadó fizetett a dolgozók bére után összesen mintegy 30 % járulékot./3 éve ez még 33 volt, azóta nem követem/ Most ez a kb. 30 % is adóalappá válik és ezután lesz kiszámitva az SZJA. Tehát az eddigi alap loo-ról l30-ra módosul. Emiatt az adózók bérét is bruttósitani kell, hogy legyen mibők fedezet a megemelkedő adóra. De hogyan? Erről folytak korábban viták és az ellenzék szerint sokan, a Pü. m. szerint kevesen, de veszitenek rajta. Állitólag olyan lesz a képlet, ami az átleg felett keresőknek lesz kedvezőbb. De ezt még senki nem állitja. Viszont annyi biztos, hogy a különböző jövedelem sávokban- meg a módositó tényezők révén /kedvezmények!/ - a majdani képlet torzulásokat fog okozni. Amit viszont állithatok: ennek hatása révén a jövedelem alakulásáról a választási kampányban - nem utolsó sorban a változások miatt- az eddiginél is jobban lehet hazudni.
CookKapitany
2009. november 17. 13:35
schnee: mondjuk ezzel egyetértek. :-)
drkovax
2009. november 17. 13:35
Az AB döntést tiszteletben tartva (=nem köpjük le az AB tagjait az utcán), azért ez a logika azt eredményezi, hogy ilyen korrekciós tényezőket be lehet vezetni külön-külön az egyes jövedelemfajtákra, függetlenül azok tényleges pénzügyi jelentésétől. Pl. az AB bíró tiszteletdíja is kaphat egy 37,23-as korrekciós szorzót ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!