Egy hétig tart a melegfesztivál

2009. augusztus 24. 13:41

A felvonuláson idén dobótávolságon kívül rekednek az ellentüntetők.

2009. augusztus 24. 13:41
Vasárnaptól, tizennegyedik alkalommal rendezik meg a korábban Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztiválnak nevezett egyhetes rendezvénysorozatot, amelyet az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak. A holland és a brit nagykövetség által támogatott fesztivál gerincét négy eseménytípus adja: a filmfesztivál, a beszélgetések, a Meleg Méltóság Menet elnevezésű felvonulás és a partik. 

Steigler Sándor, a Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: ezek a felvonulások nem azért vannak, mert a melegek magamutogatóak, hanem mert egy negyven évvel ezelőtti eseményre emlékeznek, amikor egy New York-i melegbár látogatói vonultak utcára a sorozatos rendőri zaklatások miatt. Akkor volt az első ilyen esemény, azóta világszerte megrendezik a felvonulást. Az idei felvonulásra a tavalyinál több embert várnak, ugyanis több európai "testvérszervezet" jelezte, hogy jönni szeretnének, például Bécsből is érkeznek majd melegek a menetre. Így összesen 1500-2000 résztvevőre számítanak.

A szervezők már több alkalommal egyeztettek a rendőrséggel, amely azt ígérte: a felvonulás ideje alatt maximális védelmet nyújtanak majd a résztvevőknek, a felvonulók testi épségét garantálják. Steigler Sándor közölte: az idei felvonulás biztonságosabb lesz a tavalyinál, mert a rendőrök az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is lezárják, így az ellentüntetők dobótávolságon kívül rekednek. Arra kért mindenkit: "hagyják békésen felvonulni a melegeket és leszbikusokat, hiszen mi azért vonulunk föl, mert jogainkban korlátozva vagyunk és erre szeretnénk felhívni a figyelmet".

A szervezők megnyugtatónak tartják a tervezett rendőri intézkedéseket, a felvonulás mellett a fesztiválhoz kapcsolódó helyszíneket is kiemelten védi majd a rendőrség.
Az idei fesztiválon huszonegy játékfilmet és egy dokumentumfilmet vetítenek a Művész moziban, emellett beszélgetéseket is szerveznek. Szó lesz a melegek gyermekvállalásáról, az alternatív családmodellekről, a gyűlöletbeszédről, valamint a 2012-re Budapestre tervezett "melegolimpiáról". (MTI)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cintia0205
2010. július 11. 22:28
Törvény, politika most meg vallás... Hogy sikerült mindezt a melegfelvonulás köré gyűjteni? Annyira írják a kedves hozzászólók, hogy az a baj, hogy túlpolitizálják ezt a felvonulást, mégse tudnak másról beszélni, mint a politikáról... Aki, meleg, az már nem is egészséges? Még ha minden szerve ugyanúgy működik is? ugyanolyan ember, akinek más okoz örömet. Ez ugyanolyan, mintha azért utálnánk valakit, mert nem a kakaós palacsintát szereti, hanem a lekvárosat... Ostobaság ezen veszekedni. Miért baj, ha valaki meleg? Miért baj, ha valaki leszbikus? Miért baj, ha valaki biszexuális? Miért baj, ha valaki transznemű? Olyan sok a válás. Olyan kevés a harmonikus kapcsolat. Olyan kevés ember találja meg a társát. Miért baj, ha mégis megtalálja, még ha a saját neméből is? Miért fáj Nektek az Ő boldogságuk?
oscar
2009. szeptember 04. 15:52
hat persze a draga magyarorszag azert meg egesz kozel van a balkanhoz...a fellifey(faszfej)-nek szerintem tobb koze van az ortodoxiahoz, iszlamhoz, mint az europai gondolkodashoz...
sunázó
2009. augusztus 27. 17:00
Tudod Urbi, az a baj a gentry-félékkel, hogy nekik nem baj, ha a saját nemükhöz vonzódnak. Az egészséges ember megveti, lehányja őket, meg ha alkalma adódik rá - az orruk alá küld egy mokány kis ötujjast, csak úgy liberálisan, előítéletek nélkül. Utána mindenki elégedetten mehet tovább. Tettünk valami hasznosat személyesen is az evolúcióért. A salak meg ha morgolódik... Számít? Ja, hogy van aki mégsem lenne elégedett? Fájdalom. Őket küldd el a gentry-honphibu duóhoz egy kis meleg kényeztetésre. Mert ugye a szívnek nem lehet parancsolni, a gyomornak, meg egy kicsivel lejjebb... Ne aggódj nem lesz nagy társaság, mert gentry-honphibu egy. Szándékosan nem írtam személyt.
urbi
2009. augusztus 26. 22:02
gentry! Én azt vallom, mindenkinek a magánügye, hogy kivel/mivel, hogyan csinálja A NÉGY FAL KÖZÖTT. De onnantól, hogy az Andrássy úton végigvonaglanak és ott taperálják, nyalogátják (hadd ne soroljam) egymást, onnantól az már nem magánügy és nem is biztos, hogy ezt mindenki természetesnek tekinti. Főleg, hogy az adófizetők állampolgárok pénzéből védik őket, amikor Szabolcsban röhögve lopják el az öregnéni utolsó tyúkját, mert a rendőr épp Pesten van. Nem hinném, hogy valaki is azért dolgozik napi 8 órát, hogy ezzel pár "büszkélkedőnek" biztosítsa a testi épségét. Tényleg, mit takar ez a büszkeség?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!