Hazánk továbbra is népszerű úticél az európai turisták körében

2024. április 30. 10:21

Márciusban ismét növekedett a vendégéjszakák száma Magyarország minden régiójában. A turizmust jellemzően az Európából érkező vendégek hajtották, de érdemben nőtt a belföldi vendégéjszakák száma is. Ezek a tendenciák hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez.

2024. április 30. 10:21

Molnár Dániel a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzőjének kommentárja.

Ismét rendkívül kedvező számokat hozott a turisztikai forgalom. A vendégéjszakák száma egy év alatt 24,9 százalékkal növekedett. Habár a belföldiek száma 22,4 százalékos bővülést mutatott, még mindig inkább a külföldiek húzzák a statisztikát, itt 27,2 százalékos emelkedést regisztráltak – bár folyamatosan zárul az olló.  

A belföldi vendégéjszakák esetében a reálbérek emelkedését, a szokottnál melegebb márciusi időjárást, valamint a húsvét idén márciusra esését érdemes kiemelni mint hajtótényezőt. 

Segíti továbbá a hazai turizmus fellendülését, hogy a KSH számításai szerint a belföldi üdülés drágulása hónapok óta elmarad a külföldiétől, márciusban 5,3, illetve 9,8 százalék volt. Az utóbbi növekedésében ellenben ki kell emelni a koronavírus-járvány után fokozatosan helyreálló nemzetközi turizmust, hazánk turisztikai vonzerejét, amelyhez a biztonság is hozzájárul, illetve az év során egyre jobban eloszló turisztikai eseményeket is. 

A korábbi hónapokhoz hasonlóan  

márciusban is elsősorban az Európából érkező turisták húzták fel a forgalmat,  

miközben az Ázsiából érkező vendégek az előző évinél kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a magyar szálláshelyeken. Európán beül elsősorban a régiós országokból érkező vendégek száma ugrott meg, az osztrák, a cseh vagy a lengyel vendégéjszakák száma is 50 százalék körül nőtt, miközben a szlovák vendégéjszakáké közel duplázódott. 

Kedvező továbbá, hogy   

minden turisztikai régióban legalább 10 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, vagyis a turisztikai kereslet fellendüléséből az ország egésze profitál nem csak egy-egy régió. 

Kiemelkedik ezzel együtt is a Sopron-Fertő régió a maga 64,0 százalékos bővülésével, illetve a Bük–Sárvár és Debrecen térsége a 40 százalékot közelítő éves növekedési ütemmel. Látható továbbá, hogy a külföldi vendégek is folyamatosan fedezik fel a vidéki szálláshelyeket, több régió esetében is 50 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma.  

A turizmus fellendülése mindenképpen kedvező a gazdasági növekedés szempontjából. A vendégek üdülésük során nemcsak a szálláshelyen költenek, hanem a vendéglátásban, a különböző kulturális programokon is, így pedig a gazdaság széles rétegében kifejtik hatásukat. Ebből a szempontból pozitívum, hogy nemcsak a külföldi vendégek érkeznek nagyobb számban hazánkba, hanem a magyarok is itthon pihennek. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI/Krizsán Csaba

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antallmiki
2024. április 30. 10:26
Jó hír! Ha már Brüsszel nem ad pénzt, akkor legalább a turisták hozzák ide a lét nyugatról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!