A borszakértés blöff?

2013. július 07. 08:47

Ez pont olyan, mintha a film- vagy színházkritikusok azt hajtogatnák, képesek objektíven megítélni egy mozi vagy egy előadás minőségét.

2013. július 07. 08:47

„csak most futottam össze ezzel a cikkel, jópofa, fontos evidenciákat tartalmaz. az mindenesetre mulatságos, hogy van, aki úgy érzi, vitatkoznia kell az állításaival. ez pont olyan, mintha a film- vagy színházkritikusok azt hajtogatnák, képesek objektíven megítélni egy mozi vagy egy előadás minőségét, hajszálpontos műszer a szemük, a fülük, az agyuk.

persze emiatt van nyilván az is, hogy sokan meg úgy érzik, újra meg újra neki kell menniük a nagy arcú borszakértőknek, hogy hadd legyen kisebb arcuk nekik. vagyis hát igazából az is mulatságos, hogy ilyen cikkeket írni aktuális kétezertizenháromban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rumtzeiss
2017. május 02. 21:10
Végtelenül sznob, túlhype-olt szakma ez, megérdemlik, hogy leleplezték és nevetségessé tették őket. Albert pedig csúsztat. Azt hogy az ítélkezésben a "szagértők" között itt-ott vannak a szubjektivitás számlájára írható, nem túl nagy különbségek, az még oké, de ebből még nem kellene, hogy az következzen, hogy ugyanazt a bort ugyanaz a "szagértő" később teljesen másként ítéli meg, mint korábban. Márpedig ez is kiderült a vizsgálatokból, és éppen ez az, ami igazán leleplezi őket: önmagukhoz képest is következetlenek, vagyis BLÖFF az egész.
pemetecukor
2015. október 20. 20:21
Nem gondolom, hogy blöff, de sokszor ugy érzem, hogy a szakértők túllihegik magyarázataikkal az egyes borok ízvilágát, és a minősítésben a marketing/érdek?/ vezérli őket, hiszen sokszor az ő értékelésük árazza be az adott bort.
dé208
2015. október 20. 20:19
Amíg még sörös voltam mindig azzal basztattam a borosokat, hogy nézzenek csak körül a világban bort mindenki tud csinálni, ám a sör az egy tech nológia amit sokkal kevésbé lehet elbaszni. Most, hogy boros is lettem persze belátom, hogy igenis van jó, jobb, legjobb meg persze szar is és ezt valahogy el kell mondani az embereknek. De ez a borszakértés tényleg röhejes /akárcsak a hermeneutikai tradíció meg az irodalmi kánonok vagy a varratelmélet/ de hát lássuk be, hogy nyilvánvaló dolgokról beszélni képesnek lenni egy látszólag szak nyelven, az maga a szakértelem manapság, de persze tartsuk fent magunknak azt a jogot, hogy röhöghessünk az ilyen szakértőkön meg az almasavas mandulán meg a mediterrán telítettségen.
Csomorkany
2013. július 08. 01:20
Van egy haverom, annak egy tizenöt éves lánya. Kóstolás szintjén ihat bort. Egyszer kapott egy kortyot egy általam hozott ajándék borból, aminek a címkéjét nem mutattuk neki. A címkére írt tizenvalahány - számomra tök meseszerűnek tűnő - ízárnyalatból (áfonyaízű, stb.) kilencet fölsorolt. Innentől azt mondom, ebben van valami, akkor is, ha én továbbra is legföljebb az édes és a száraz bor között tudok különbséget tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!