Nemzeti konzultáció: arról lehet dönteni, hogyan tovább a magyar gazdaságban
A Fidesz mindenkit arra kér, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt.
Hogyan lehet a furmintból könnyed, nagy mennyiségben és gazdaságosan előállítható bort készíteni?
„A furmint nemcsak azért »nincs kész«, mert változatainak szelektálásában több évtizedes hátrányt halmoztunk fel. Újra és újra felveti a tokaji fajtakör szélesítését a kérdés: hogyan lehet a furmintból könnyed, nagy mennyiségben és gazdaságosan előállítható bort készíteni. Vajon elképzelhető-e, és elkészíthető-e olyan borstílus, amivel jól iható, kedves bort ad a furmint - három-négy kilós tőkénként terhelés mellett?
Talán elkészíthető ez a bor, de még várni kell rá. Addig is újra és újra előtérbe fog kerülni a kérdés: nem kellene-e más fajták termesztését is engedélyezi Hegyalján? Magam úgy gondolom, hogy csak óvatosan szabad felvetni ezt a dilemmát működő dűlőbesorolás nélkül, hiszen a klasszifikáció teszi lehetővé, hogy kellőképpen strukturált választ tudjunk adni. (Mellesleg a fajtakérdés kezelése a klasszifikáció intézményét is megerősítené.) A dűlőbesorolás lehetőséget adna arra, hogy ne csak igenekben és nemekben lássuk a kérdést, hanem árnyalatokban.
Magam egy összetett, a mainál kissé bonyolultabb állapotban látom a megoldást. Logikus és minden szempontból működőképes lenne, ha csak furmintból készült bort lehetne kihozni I. osztályú dűlőkből (leszámítva a Tokaji-hegy termőhelyeit), II. osztályú dűlőkből a teljes tokaji fajtakör megjelenhetne, míg a III. osztályú dűlőkben (mondjuk 50 százalék arányban) egyéb fajták is termeszthetők volnának. Mindez persze csak ötlet, egy lehetőség – egy meglehetősen távoli.”