A fröccs nem gasztronómiai gyilkosság

2011. augusztus 21. 14:05

A szóda és a bor külön-külön és együtt is jó. Vannak azonban, akik gasztronómiai gyilkosságnak gondolják a fröccsöt.

2011. augusztus 21. 14:05
Kardamom
Kardamom

„Hadat üzent a fröccsnek és a fröccsfogyasztás állami támogatásának az Egyenlítő TV. (...) A poszt szerzője nincs tisztában a fröccs hazai történetével és kulturális kontextusával, másrészt olyan égbekiáltó hülyeségeket ír le, miszerint »a fröccsöt nyugaton kiöntik«. Először is, jó lenne tisztázni, mit ért »nyugaton«, mert például Németországban, ami tőlünk nyugatra van, egészen szép kis hagyománya van a bor és a szénsavas ásványvíz vagy a szódavíz keverésének, ezt úgy hívják: Weinschorle, és nemcsak a külvárosi kocsmákban, hanem bizony a jobb éttermekben is szerepel az itallapon. (Ahogy nálunk sem lepődnek meg a pincérek, ha a bort nem »tisztán« kérjük.) (...)


A probléma a fröccsel leginkább az, hogy sok helyen nagyon rossz borból készítik. Elképzelhető, hogy az Egyenlítő TV szerzője egy ilyennel futott össze. Nagy problémája a hazai borászatnak a tablettás borok és a különböző bornak álcázott összepancsolt készítmények piaci jelenléte. Ez a piaci szegmens azonban egyre inkább visszaszorulóban van: kis utánajárással kevés pénzből akár nagyon jó hazai borokat kaphatunk, akár egy hipermarketben is, ahol egy soron meg lehet találni a Koccintós-Dankó vonalat és a borukat nagy odafigyeléssel, rengeteg törődéssel, becsülettel és tisztességgel elkészítő borászatokat. Szerencsére utóbbiból van több.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
végsőharc
2011. augusztus 22. 02:08
Ha nagyon meleg van a sör kinyir, de egy jobb száraz fehérbor jégre öntve, nem túl rossz!
tevevanegypupu
2011. augusztus 21. 19:28
Dededededede..az!!(:
GY. F.űegér
2011. augusztus 21. 16:30
Aki nem ultizott még fapados falusi kocsmában fröccsözve, az nem magyar, hanem nyomorult emós pöcsarc. Aki szóda helyett ásványvizet tesz a fröccsbe, szintén nyomorult emós pöcsarc.
kardosdoktor
2011. augusztus 21. 16:01
Nem kívánok népi-urbánus vitát generálni. De maga a szóösszefüggés is bántó, hogy létezik: Gasztronómiai gyilkosság. "Hogy a gasztroenterológushoz járjon minden héten, a currys, avokádós csirkével a torkában az ablakos tanninos maradék savas telebaszott román, kurva anyjával, aki ezt kitalálta." (sic!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!