„A preünnepi emelkedett hangulatban határoztam el, hogy karácsony előtt egy héttel, amikor már rendes választék van a halasstandokon, és nem hetek óta büdösödő busaszeletek és amúrfejek közül kell válogatni, hanem van harcsa, süllő, csuka is bőven, de még nem indult el a teljes őrület, amikor sorok kígyóznak minden pult előtt, ha föltűnik egy pontypatkó, szóval ebben a kegyelmi állapotban megpróbálkoznék alkotni egy nagyszabású, délkelet-ázsiai stílusú hallevest, amely a thaiföldi tom-yam, a vietnami phó és a brazil (!) vatapá legjobb tulajdonságait ötvözné, de az alapja egy harcsalé lenne, aztán abba a gyömbértől a galangáig, a csillagánizstól a citromfűig rengeteg koriander, zellerszár, nuóc mám, csili meg még vagy tucatnyi mindenféle hozzávaló kerülne. (...)
A magyar piacokon karácsony előtt fogalom nélkül kóválygó halvásárlóval (...) meg lehet vetetni minden szemetet, például az emberi fogyasztásra alkalmatlan busaszeletet, pangasiusfilét, állott lazacot, vajhalnak árult, gyomorpróbáló kígyómakrélát (Lepidocybium flavobrunneum) meg a többit, és az árusok nemhogy segítenék a nyomorultat, de jó kelet-európai szokás szerint inkább átverni próbálják, és többnyire maguk sem értenek a halhoz, most például harcsaaprólékot és -farkat akartam venni alaplének, és azt látom, hogy levágják róla az uszonyokat, de még a pontyfarokról meg a fejről is, pedig az uszony levesbe kifejezetten jó lehet, sütve sem zavaró, viszont a kopoltyúkat minden halfejben benne hagyják, pedig ha valami tönkre tud tenni egy hallevest, hát az édesvízi halak kopoltyúiból kioldódó iszapízű borzalmak. A harcsafilének árult darabon viszont rajta maradt a has alatti úszó, ami filére nem való, ti. a filé azért filé, mert ilyen függelékek nincsenek rajta.
A Nagycsarnokban háromezer forintért beszerzett harcsafej és -filé összeállítás felét ki kellett dobni: a fej büdös volt, valószínűleg már kétszer fagyasztották (a helyszínen nem lehetett érezni az egyébként is intenzíven kavargó szagok miatt, és a harcsánál, pláne egy harminckilós óriás harmadolt fejénél még a pikkelyek, illetve a szem állapotából sem lehet következtetni a frissességre), a filé pedig simán iszapízű. Az alap egyébként végül ponytfejekből lett, másnapi újabb nagyberuházás révén, az is iszapos volt kicsit, de a sok fűszer megmentette.”