A Marco Rossinak gólokkal üzenő Gazdag Dániel a Mandinernek: Kicsit meglepett, de ő az edző

2024. június 13. 05:26

Az Egyesült Államokban játszó támadó tisztázza, mi történt márciusban ő és az őt bíráló szövetségi kapitány között. Hogyan élte meg a történteket, mi segítette át a nehezebb időszakon, milyen volt vidéken játszani a válogatottal és van-e drukk a csapatban a Svájc elleni mérkőzés előtt.

2024. június 13. 05:26
ROSSI, Marco; GAZDAG Dániel
P. Fülöp Gábor

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

A 28 éves Gazdag Dániel nagy utat tett meg azért, hogy ott lehessen a németországi Európa-bajnokságon. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Petneházáról indult labdarúgó gyerekként került a Magyar Futball Akadémiára, ahol végigjárva a ranglétrát NB I-es, majd magyar bajnok lett a Honvéddal a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco Rossi irányításával. Éppen ezért is keltett feltűnést, hogy az olasz-magyar szakember márciusban a Koszovó elleni felkészülésen a félidőben lecserélte, majd nyilvánosan beszélt arról, hogy gyengén teljesített. Azóta a tengerentúlon remekelt a Philadelphia Union történetének immár legjobb góllövője, és bekerült az Eb-re elutazott válogatott keretébe. A szombati főpróbán, Izrael ellen (3-0) játéklehetőséget kapott a második játékrészben, a debreceni találkozón saját szurkolótábora előtt lépett pályára. 

Pont a játékoskijáróval szemben tűzték ki a Petneháza-zászlót a szülőfalujából érkezett szurkolók. Észrevette őket?

Igen, természetesen láttam a túloldalon. A mérkőzés után oda is néztem, láttam a srácokat, ismerem is őket kisgyerek korom óta. Nem tudtam, hogy jönnek, de nagyon örülök, hogy kint voltak a stadionban.

A magyar labdarúgó-válogatott otthona, a több mint 60 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Aréna is csodálatos, ám a 20 ezres debreceni stadionban sokkal inkább testközelből lehet látni a játékosokat. Igazi őrület volt a lelátókon, telis-tele gyerekekkel. Tisztában vannak vele, mekkora példaképek a számukra?

Érezzük, és nekünk is egy óriási élmény. Beszélgettünk róla a csapattársakkal mérkőzés után, hogy tíz éve volt legutóbb olyan, hogy nem Budapesten játszotta a hazai mérkőzését a nemzeti együttes. Ilyen szempontból újdonság volt, és személy szerint nagyon élveztem. Nyilván azért a legjobb, felülmúlhatatlan a Puskás Aréna, az a mi otthonunk, ugyanakkor bízom benne, hogy a jövőben is fogunk egy-két meccset vidéken játszani. 

Manapság már nem lehet olyan közel kerülni a válogatott játékosokhoz, mint mondjuk a 90-es években, amikor labdát szedhettünk edzés közben Petry Zsolték kapuja mögött. Mégis mit érzékeltek az eufóriából, ami egyre csak fokozódik?

Amikor megérkeztünk Debrecenbe egy nappal korábban, láttuk, mennyi ember várt bennünket, mennyire szeretnek minket itt is. És az sem mellékes, hogy sok ember nem jutott még el a nemzeti stadionba, itt viszont nekik is megadatott, hogy élőben lássák a válogatottat. Nekik is hatalmas élmény volt, pláne úgy, ahogy sikerült a mérkőzés. Azt gondolom, boldoggá tudtuk tenni őket.

A válogatottban 25 mérkőzésen 4 gólnál tart, ám néha nem túl komfortos szerepkörben kell bizonyítania. Ezúttal nem a vonal mellett, a szélen játszott, nem a kapunak háttal kapta a labdákat. Ön is jól érezte magát, hogy szabadabban mozoghatott, visszaléphetett a labdáért?

Igen, ízlett, hogy sokszor játékban voltam. A találkozó előtt szó is volt erről az edzőkkel, mondták, hogy nyugodtan lépjek vissza, érjek többet labdába, mint az előző meccseken. A feladat az volt, hogy kérjem el a védőktől, passzolgassunk, tartsuk meg. Néha be is indultam a védők mögé, volt egy-két veszélyes támadásunk a jobb oldalon a második félidőben, amikor a pályán voltam. Persze könnyebb 3-0-s vezetésnél beszállni, de jól éreztem magam.

Ezt is ajánljuk a témában

Tele volt vele a sajtó, hogy a szövetségi kapitány bírálta márciusban, amikor félidőben le is cserélte Koszovó ellen. Akkor most mi a helyzet Ön és Marco Rossi között? 

Üzengetés nem volt, én próbáltam a pályán üzenni. Az igazából jól sikerült hála Istennek, rugdostam kint a gólokat. Én is éreztem, hogy nem a legjobbamat hoztam azon a meccsen, az a nyilatkozata kicsit meglepett, de nem éltem meg tragédiaként.

Az Észak-amerikai ligában (MLS) 15 fellépésen 10 gólnál tart, ami tartásról tanúskodik. Később egyébként a kapitány elmondta, azért beszélt Önről, mert külön kérdezték. Mindig ennyire őszinte Marco Rossi?

Igen, őszinte. A helyzet azért volt érdekes, mert közvetlenül a meccs után nem beszéltünk, és nem tudtam akkor még, hogy kérdésre válaszolt. Később tisztult a kép. Nyilván ő az edző, minden joga megvan ahhoz, hogy kritizálja a játékosokat. Profiként erre fel vagyok készülve, mint ahogy mindenki a válogatottban. Próbáltam, próbálok javítani.

Már csak napok kérdése, és átesnek a tűzkeresztségen. Szombaton, 15 órától Kölnben Svájc ellen megkezdi a szereplését az Európa-bajnokságon Magyarország. Hogy élik meg ezt a sokaknak új helyzetet?

Van egy egészséges drukk a csapatban, mi is nagyon várjuk már az első mérkőzést! Szeretnénk mindenkit boldoggá tenni Magyarországon. 

GAZDAG Dániel
Weiler-Simmerberg, 2024. június 10. Gazdag Dániel (b), a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott játékosa érkezés után a csapat szálláshelyén 
MTI/Illyés Tibor

Ezt is ajánljuk a témában

Gazdag Dániel őszintén válaszolt Marco Rossi kritikájára

A magyar válogatott támadója a Nemzeti Sportnak adott interjút, amelyben beszélt a szövetségi kapitány bírálatáról, a klubrekordot jelentő góljáról, céljairól, és természetesen az Európa-bajnokságról is, amelyen nagyon szeretne ott lenni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Foci Eb 2024 aktában.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. június 13. 10:49
Ha 10-15%-kal növelné a sebességét a pályán, egész jó játékos lehetne. Megoldható lenne, csak fejben oda kellene érnie.
bolgar-tehen
2024. június 13. 08:50
Szóval Gazdag jól érezte magát a második félidőben, amikor az NB II -es szintre süllyedő csapat egy gólt sem volt képes rúgni a szintén NB II szinten ügyetlenkedő izraeli csapatnak! Lehet, hogy az USA-ban szeretik, de a magyar válogatottban még sohasem játszott jól, nem értem, hogy Rossi miért válogatja be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!