Kikapcsol, gyógyít, feltölt – Magyarország gyógyfürdői mindenkit várnak

2022. december 8. 0:00
Az ország a legnagyobb termálvízkészlettel rendelkezők egyike, közel 1500 termálkút és több mint 270 féle elismert ásvány- és gyógyvíz található itt.

Hamarabb sötétedik, keveset süt a nap, eljött a réteges öltözködés ideje. Télen az ember maga is hajlamos a természettel együtt elcsendesedni, visszahúzódni. Ilyenkor nemcsak a léleknek, a szervezetnek is valódi pihenésre van szüksége. A napfény és a meleg hiánya érezhető, a test másfajta kényeztetésre vágyik: például egy kellemes, termálvizes wellnessre. Legyen szó közös családi pihenésről vagy baráti társaságok hétvégi programjáról, tökéletes célpontok lehetnek az ország szinte bármely pontján megtalálható gyógyfürdők. Gyógyvizeinkben úgy érezhetjük, hogy a természet részei vagyunk, történelmi fürdőinkben pedig körbevesz minket a múlt, a tradíció, az egyedülálló épített és szellemi örökség. Miközben feltöltődünk, azokkal lehetünk, akik a legfontosabbak nekünk.

A Kárpát-medencében világviszonylatban is egyedülálló, 2000 éves múltra tekint vissza a fürdőkultúra. Magyarország az egyik legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező ország. Akármerre járunk, biztosan találunk legalább egy olyan fürdőt, ahol a kikapcsolódás, pihenés, családi élmények és a kényeztető kezelések mellett gyógyulhatunk, szépülhetünk. Természetesen nem kivétel ez alól Budapest sem.

A termálvizek fővárosa

A világ egyetlen fővárosa sem büszkélkedhet annyi termálvizes fürdővel, mint Budapest. A föld alatt fakadó meleg vizes források hálózatát 14 fürdő aknázza ki. A méltán világhírű neobarokk és neoreneszánsz stílusú Széchenyi fürdő a kontinens egyik legnagyobb létesítménye. A Szent Gellért Gyógyfürdő és Uszoda bármely korosztály számára kikapcsolódást ígér, lélegzetelállító, díszített gyógyvizes medencéinek és világszerte egyedülálló strandrészének köszönhetően. A külföldön is népszerű Rudas gyógyfürdő nem véletlenül népszerű: Budapest legmelegebb, gyógyvizes uszodája itt található, gőzfürdőjében pedig a város legmelegebb gyógyvizes medencéjét élvezhetik a kikapcsolódni vágyók.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Nemcsak a fővárosra lehetünk büszkék, Vas megye például két nemzetközileg ismert gyógyfürdőt is magáénak tudhat. Az egyik a Bükfürdő Thermal & Spa, melynek széles körben alkalmazható gyógyvize gyulladáscsökkentő és keringésjavító. Jótékony hatását kültéri és beltéri gyógymedencékben is élvezhetjük, az impozáns fürdő sokak kedvence. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő medencéiben mozgásszervi megbetegedésekre, neurológiai panaszokra is gyógyírt kaphatunk. Az élményrészleg elszigetelt, ott zavartalanul ejtőzhet az ember, a családi részlegben pedig szabadon tombolhatnak a legkisebbek is. Akik nem szeretik a nyüzsgést, választhatják a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt vagy a „földes-meszes” vizet kínáló Mesteri Termálfürdőt is.

Családok kedvencei

Ahogyan az ország majdnem minden szeglete, az Észak-Alföld is valódi kikapcsolódást ígér a wellness tekintetében. A csodálatos természeti környezetben fekvő nyíregyházi Aquarius Élmény- és Parkfürdő a családok kedvenc pihenőhelye. Az egész évben működő fedett élményfürdőben kényeztető bel- és kültéri gyógyvizes medencékben pihenhetnek a felnőttek, a kicsiket pedig mesés gyermekvilág várja óriáscsúszdákkal és hullámmedencével. Az Aquaticum Debrecen a téli hidegbe varázsol nyarat, hiszen a kalandra vágyó vendégek trópusi növényzetben kapcsolódhatnak ki. Közép-Európa egyik leglátványosabb strandfürdője sokszínű élményt garantál.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne hallott volna a Hungarospa Hajdúszoboszlóról. Európa legnagyobb fürdőkomplexuma kapcsán nem lehet olyan szolgáltatást mondani, amit ne tudna megadni a pihenni vágyóknak, nem véletlen, hogy a város és a fürdő télen is pezseg. Az M3 autópálya lehajtójától 5 percre fekvő Hajdúnánás Hajdúszoboszló és Debrecen után Hajdú-Bihar harmadik legnépszerűbb fürdővárosa, a fürdőt viszont azok választják, akik nem vágynak a nyüzsgése. Gyógyvize elsősorban ízületi, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

Őstengeri üledékrétegekből

A Dél-Alföld ékkövében, a Gyulai Várfürdőben nemcsak különböző hőfokú gyógymedencék közül választhatnak a látogatók, hanem gyógykezeléseket is igénybe vehetnek. A várfürdő víziparadicsomában élménymedencék és csúszdák gondoskodnak a vidámságról, de a szaunázás szerelmesei is biztosan megtalálják a számításukat. A makói Hagymatikum Gyógyfürdő építészeti szempontból egyedülálló, a sokkupolás komlexumot Makovecz Imre tervezte. A gyógyulni vágyókat a fürdő vize és a Maros folyó iszapja várja. A mórahalmi Szent Ezsébet Gyógyfürdő fedett és szabadtéri gyógyvizes medencéiben a Pannon őstenger üledékrétegeiből feltörő borostyánsárga gyógyvíz gőzölög.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Kincset ér

Miskolctapolca barlangfürdőjének különleges atmoszférája, gyógyító klímája, gyógyvize valóban egyedülálló élménnyel várja vendégeit. Sejtelmesen visszhangzó fürdőtermeiben természetes mészkőből fakadó dögönyöző vízsugarak kényeztetnek. A tradicionális népi gyógyászatot és a modern technológiát egyesítő szolgáltatásait szívesen választják a gyógyulni, szépülni, feltöltődni vágyó vendégek. A sárospataki Végardó Fürdő kincset érő termálvizét ízületi és érrendszeri megbetegedések utókezelésére javasolják, de nőgyógyászati panaszok enyhítésére is alkalmas, sőt ivókúraként is alkalmazható. A mátraderecskei mofetta nem hagyományos, vizes fürdő, hanem egy geológiai törésvonalra épült gázfürdő. Talán az egyetlen olyan gyógyfürdő, ahová nem kell fürdőruhát vinni, ott ugyanis felöltözve üldögélnek az emberek a száraz „medencéknél”.

Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség

Aki azt hiszi, hogy a balatoni régió csupán nyáron vonzó a fürdőzők körében, az téved. A magyar tenger közelségében ugyanis két olyan híres gyógyfürdő is van, amely méltán kiemelkedő turisztikai célpont. A Hévízi-tó szépsége legalább annyira hívogató, mint a vize. A télen 23-25 Celsius-fok hőmérsékletű termálvízben a fürdőzők együtt úszkálhatnak a vízi élővilággal: a lebegő tavirózsák, a halak, a teknősök és a madarak közelsége teszi egyedülállóvá az élményt. Zalakaros többek között Európa-szerte egyedülálló vízösszetételű fürdőjéről híres. A komplexumban minden generációt feltöltődés vár, a kinti és benti élménymedencék, csúszdák, gyógymedencék és illatos szaunaszeánszok igen népszerűek a látogatók körében.

 

(X)

Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség

 

A cikk megjelenését a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.