Gulyás: Olyan ember kell a Bizottság élére, aki minden kormánnyal képes a párbeszédre

2019. június 27. 11:44

A csúcsjelöltek ennek nem tesznek eleget, a csúcsjelölti rendszert sem támogatjuk és a jelölteket sem tartjuk alkalmasnak – jelentette ki a miniszter csütörtöki Kormányinfón.

Magyarország érdekelt abban, hogy az európai uniós intézményeknek mielőbb legyen vezetőjük, de a jelöltek alkalmassága fontosabb, mint a sietség – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Alkalmas jelölt kell a Bizottság élére

Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország olyan vezetőket támogat, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek, hanem alkalmasak arra, hogy valamennyi tagállammal konzultáljanak, konszenzust hozzanak létre, és egyetlen országot sem támadtak meg, hanem korrekt viszonyt ápolnak velük. A csúcsjelöltek ennek nem tesznek eleget, a csúcsjelölti rendszert sem támogatjuk és a jelölteket sem tartjuk alkalmasnak – jelentette ki.

Gulyás Gergely szerint új stratégiára van szükség az Európai Bizottságban: olyanra, amely egyértelműen megállítja a bevándorlást, támogatja a külső határvédelmet és az Európai Egyesült Államok koncepciója helyett tiszteli és tiszteletben tartja a nemzeteket.

Költségvetés

A miniszter elmondta, a kormány a szerdai ülésén foglalkozott a költségvetéssel. A költségvetés a családok költségvetése – hangsúlyozta, emellett a gazdaságvédelmi akcióterv is a része a költségvetésnek.

Gulyás szerint a költségvetési vita is bebizonyította, hogy az ellenzék alkalmatlan, hiszen az MSZP elnöke ugyanazt a beszédet mondta el, amelyet 2017-es büdzsé vitájában mondott el. Éppúgy a Jobbik frakcióvezetőjét is minősíti, hogy milyen módosító indítványokat terjesztettek be a költségvetéshez.

A családvédelmi akcióterv

A miniszter beszélt a családvédelmi akcióterv intézkedéseiről is, ezek július 1-jétől hatályosulnak. A babaváró támogatással kapcsolatban megerősítette: akinek július 1-jét követően születik gyermeke, az jogosulttá válik a támogatásra. Hétfőn hatályba lép továbbá a csok és a jelzáloghitel-elengedés bővítése, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a bölcsődefejlesztési program pedig folyamatban van.

Szúnyogirtás

A Belügyminisztérium a költségvetésben szereplő 1,5 milliárd forinton felül további 825 millió forintot kapott szúnyogirtásra – tájékoztatott a miniszter.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a klímavédelem tekintetében mindenki érzékel egy veszélyhelyzetet, szeretne tisztább környezetet, élhetőbb klímát, ezért rögzítették a 2030-ra vállalt célokat a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Van értelme a további csökkentésnek, de ez atomenergia nélkül lehetetlen, az uniós költségvetésben megfelelő ösztönzők kellenek a tagállamok számára, továbbá figyelembe kell venni a globális felelősséget, közösen kell megállapodni a több nagy szereplővel – sorolta.

Egy a szíriai rendezésre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely közölte:  Magyarország minden támogatást szívesen megad a térség stabilitásához és a migráció megfékezéséhez, ezért is támogatják az ottani keresztény és nem csak keresztény közösségeket.

(MTI, Hír TV)

vissza a teljes nézetre