Magyarellenes román politikus lehet Macronék frakcióvezetője

2019. június 18. 12:11

Dacian Cioloș nagy eséllyel pályázhat a Macron-féle Renew Europe EP-frakció vezetői pozíciójába.

A Politico szerint Dacian Cioloș román ex-miniszerelnök (2015-2017) nagy eséllyel indulhat az új, Emmanuel Macron-féle Renew Europe EP-frakció vezetőjének posztjáért. Ez nem csak amiatt érdekes, mert ezzel ő lenne az első román ilyen EU-s pozícióban, hanem mert a magyarellenes megnyilvánulásiról híres politikus a harmadik legerősebb pártszövetség vezetője lenne.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a két momentumos magyar képviselővel, Cseh Katalinnal és Donáth Annával kell majd együtt dolgoznia.

Dacian Cioloș – aki korábban elsőként támadta meg az RMDSZ-nek azon tervezetét, mely törvénybe iktatta volna a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségvédelmi részeit, illetve fiatalkorát a Gazeta de Cluj értülései szerint a szélsőjobboldali Vatra Românească nevű szervezetben töltötte, akik felelősek többek közt a halálos áldozatokkal járó marosvásárhelyi magyarellenes pogromért (1990, Fekete Március) – egyelőre nem erősítette meg a Politico ezen értesülését, azonban amióta az eddigi jelölt, Nathalie Loiseau, a macronista En Marche listavezetője offenzívan nyilatkozott többek közt frakciótársa, Guy Verhofstadtal szemben is, így valós politikai realitássá vált a román politikus jelölése.

A román belpolitikát is jelentősen érintené Cioloș frakcióvezetőnek történő kinevezése, ugyanis sokáig úgy tekintettek rá, mint Klaus Johannis egyetlen valódi kihívójára az ősszel esedékes elnökválasztáson. Távollétében feltehetően Dan Barna, az USR-PLUS vezetője lesz a liberális párt elnökjelöltje. Sokak szerint a frakcióvezetőséggel miniszterelnök-jelölti visszatérését készítené elő.

vissza a teljes nézetre