Alternatív palesztin programot szerveztek az Eurovízió idejére

2019. május 16. 21:29

A Globalvision „izraeli és nemzetközi művészek támogatta palesztin tehetségek” fellépését ígéri.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti tel-avivi döntőjével egy időben Globalvision címmel alternatív zenei és művészeti programot szerveznek a palesztinok, hogy felhívják a figyelmet az izraeli megszállás hétköznapjaira.

A Globalvision eseményei Londonban, Dublinban, a megszállva tartott ciszjordániai Rámalláhban és a nagyszámú arab közösség lakta észak-izraeli Haifában egy időben folynak majd a tel-avivi könnyűzenei eseménnyel. A Globalvision „izraeli és nemzetközi művészek támogatta palesztin tehetségek” fellépését ígéri. Brian Eno híres brit zenész és producer is csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Idén az Eurovíziós Fesztivál olyan szörnyű valóságot kendőz el, mint a palesztin közösségek elleni katonai és kulturális elnyomás, a palesztin terület folyamatos megbélyegzése” – áll az alternatív rendezvény honlapján. A Globalvision programjait várhatóan egyetlen televíziós csatorna sem közvetíti, miközben tízmillióan ülnek majd az Euróvíziós Dalfesztivált sugárzó képernyők előtt.

Amióta Netta Barzilai 2018-ban Lisszabonban megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált és országa szervezi a 2019-es döntőt, Izrael gazdasági és tudományos bojkottját szorgalmazzák, hogy így vessenek véget a palesztin területek megszállásának. Izrael ezeket a médiakampányokat antiszemitának nevezi, amit a bojkottra felhívók tagadnak.

Izrael számára a dalfesztivál sikeres lebonyolítása várhatóan kiváló nemzetközi reklámkampánynak bizonyul, népszerűsíti idegenforgalmi helyszíneit, standjait, vendéglátását és gasztronómiáját – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség. A palesztin aktivisták viszont attól tartanak, hogy elkendőzik a Tel-Avivtól mindössze néhány tucatnyi kilométerre zajló mindennapok valóságát.

Az ENSZ szerint Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem megszállva tartott területek. Közel 630 ezer izraeli telepes él itt, gyakran konfliktusos viszonyban a palesztinokkal. A Gázai övezet pedig izraeli blokád alatt áll.  Izrael a megszállást és a blokádot a biztonságával és a békekötéshez szükséges megfelelő partner hiányával indokolja. A bekebelezett Kelet-Jeruzsálemet pedig „örökös” és „megoszthatatlan” fővárosává tette. „Izrael a művészetet és a kultúrát használja fel arra, hogy leplezze a megszállást” – mondta Nadzsvan Berekdar.    

Az izraeli kormány igyekszik kivédeni az Eurovíziós Dalfesztivál ellenzőinek izraeli területen való megnyilvánulását. Az esemény bojkottjára felszólító reklámok olvasóit az interneten átirányítják az ország szépségét és változatosságát dicsérő internetes oldalra. A művészek igyekszenek távol tartani magukat a politikai csatától. Madonnát felszólították, hogy mondja le a szombatra tervezett fellépését. A döntő sztárvendége kijelentette, hogy nem hajlik meg „politikai követelések” előtt, de továbbra is szót emel világszerte az emberi jogok védelmében.

(MTI)

vissza a teljes nézetre