Josu Ternera

Tizenhét év bujdosás után elkapták az ETA politikai vezetőjét

2019. május 16. 11:57

Elfogták Josu Ternerát, az ETA egykori vezetőjét, aki 17 éve bujdosott az Alpokban.

Letartóztatták a baszk szeparatista csoport, az ETA politikai vezetőjét, Josu Ternerát, aki 17 éve bujkált a francia Alpokban, közel a svájci és olasz határhoz. Az akciót egy közös francia-spanyol rendőrségi művelet keretében hajtották végre. Josu Ternerát – kinek eredeti neve José Antonio Urrutikoetxea – több, az ETA által végrehajtott gyilkosságban való részvétellel vádolják – írja a bbc.com.

Az ETA baszk nacionalista függetlenségi mozgalom Spanyolországban, amely több mint negyven éve erőszakos kampányt folytat a baszk függetlenségért. A csoport több mint nyolcszáz életet oltott ki az évek során. 2011 októberében jelentették be fegyveres aktivitásuk beszüntetését, majd 2018-ban a szervezet felosztását.

Josu Ternera legutóbbi nyilvános megjelenése 2002 októberében volt, amikor egy baszk szeparatista szövetségese, Arnaldo Otegi társaságában újságírókkal mutatkozott Genfben.

2002 novemberében nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután nem jelent meg a spanyol Legfelsőbb Bíróság előtt. Az Interpol sokáig a legkeresettebb bűnöző közé sorolta.

A spanyol belügyminisztérium forrásai szerint Ternera Saint-Gervais-les-Bains közelében, a Mont Blanc mellett bujdosott.

vissza a teljes nézetre