Klíma-gate

Kövér László fontosnak tartja a klímaváltozást – utánajártunk, mi hangzott el valójában

2019. május 15. 21:37

Siófokon tartott lakossági fórumot Kövér László, ahol a klímaváltozás és a migráció kérdésében is megnyilvánult. A sajtóban végigsöprő tudósítások azonban torzítva adták vissza a házelnök szavait. Tisztázzuk, mit is mondott Kövér László.

Egy keddi, balatoni lakossági fórumon Kövér László a migráció és a terrorizmus mellett érintette a klímaváltozás kérdéskörét is. Beszédét azonban szelektíven és torzítva idézte számos médium az MTI tudósítása nyomán. Sőt, Tordai Bence, immár hagyományosnak mondható gyakorlata szerint egy kamerával a kezében kérdőre is vonta a házelnököt.

Tordai azzal vádolta Kövér Lászlót, hogy a sajtóban megjelentek szerint az „agymosó" médiát hibáztatta azért, amiért az emberek klímaváltozást nagyobb gondnak tartják a terrorizmusnál. Kövér úgy fogalmazott Tordai kérdésére, hogy a képviselő pontatlanul idézte őt. 

Szerkesztőségünk ezért elérte Szilágyi Zoltánt, az Országgyűlés sajtófőnökét, aki rendelkezésünkre bocsátotta a házelnök előadásának leiratát. Ebből kiderül, hogy

Kövér László igenis fontos kérdésnek tartja a klímaváltozást,

ahogy fogalmazott a siófoki lakossági fórumon:

Az talán önöknek is föltűnt, hogy micsoda véletlen – mert ez már csak így megy – hogy diákok, középiskolások itt is, ott is, amott is hirtelen tüntetéseket szerveztek, és azt követelték a politikusoktól, hogy védjék meg a Földünket. Most, ha valaki ebből azt a következtetést vonná le, hogy engem nem érdekel a klímaváltozás, akkor szeretném mondani, hogy van három gyerekem, és szeretném, hogyha további háromszor három unokám is lenne – az ő jövőjükért én sem aggódom kevésbé, mint bárki más –, és tudom, hogy milyen óriási problémák vannak, csak egy baj van ezzel a dologgal, hogy ebben nincsen vita.

Tehát csak dolgozni kéne azon, hogy az Európai Unió olyan döntéseket hozzon, amiben elősegíti a klímaváltozás kérdésében a megoldást,

de szerte Európában ebben nem fog vitába bocsátkozni vele senki sem, legkevésbé az emberek."

A házelnök a beszéd folytatásában tért ki a média hatására, azonban nem úgy, ahogy azt az ellenzéki sajtó idézte. Egész pontosan így fogalmazott:

„Egy friss felmérés szerint – ami árnyalná ezt a térképet – Németországban 30 vagy 31 százalék valóban a bevándorlást tartja a legfontosabb kérdésnek, 32 pedig a klímaváltozást. Tehát, ha az ember minden nap találkozik a »nagyon differenciált, független, pártatlan és objektív« média agymosó hatásával, akkor természetesen egy idő után maga is másképp látja a világot, mint ahogy annak előtte.”

vissza a teljes nézetre