Trump azt mondta a végén Orbánnak, hogy úgy érzi, mintha ikrek volnának

2019. május 15. 11:39

David Cornstein
444

Sokan akartak találkozni Orbán Viktorral, mert hallani akarták, hogy mit mond, és tudni, hogyan lehet tovább építeni a kapcsolatokat. Interjú.

 

„Trump elnök arról híres, hogy szeret alkut kötni, és a külpolitikája alkukról, és nem értékekről tartott hosszú beszédekről szól. A találkozón felmerült valamiféle alku, elhangzott, hogy mit vár Magyarországtól? 

Egyáltalán nem. Ismétlem, ez a találkozó nem erről szólt, és én sem ilyen stílusban tárgyalok, amióta itt vagyok. Nem azzal jöttem ide, hogy nem fogom idehozni ezt vagy azt a minisztert vagy kongresszusi képviselőt, ha nem csináljátok meg ezeket vagy azokat a dolgokat. Nem ez volt a hozzáállásom, ahogy az Egyesült Államok elnökének sem az, hogy ha te ezt teszed, akkor én meg azt. 

Azt hiszem, hogy a találkozón nagyon világosan kiderült, hogy milyen ez a két ember, és azt mondta a végén az elnök Orbánnak, hogy »olyan, mintha ikrek volnánk«. Azt mondta, hogy »nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket«. Ilyen az elnökünk, az eredményekre koncentrál. Ha azt értette a kérdésében alkudozás alatt, hogy az eredmények érdeklik, akkor igen, ez érdekli. És ha az elnök azt látja, hogy eredményt tud valakivel elérni, akkor nem azzal foglalkozik, hogy kicsoda-micsoda az illető, hanem az eredmény érdekében jó kapcsolatot alakít ki vele. 

Néhány éve másmilyen volt a két ország kapcsolata. Öt éve például az USA kormánya a 7750-es rendelet alapján kitiltott hat magyar állampolgárt, mert állami korrupcióval gyanúsították őket. Tud arról, hogy ezek a kitiltások érvényben vannak-e még? 

Nagyon régen megtanultam azt a szabályt, hogy ha valamiről nem tudsz semmit, akkor arról ne is mondj semmit. Úgyhogy bocsássa meg nekem, de erre nem tudok válaszolni.

A találkozó után milyennek látta az amerikaiak hangulatát?

Elértük azt, amit vártunk ettől a találkozótól. Nem vettem részt sok hasonlón, de azt mondták nekem, hogy különösen nagy delegáció fogadta a magyarokat, ez nem általános. 

Az elnökön kívül ott volt az alelnök is, az új védelmi miniszter, Pat Shanahan, ott volt Nick Mulvaney, az elnök kabinetfőnöke, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó, Sarah Sanders, akinek talán a legnehezebb munkája van a Fehér Házban az elnök sajtófőnökeként, ott volt régi barátom, Larry Kudlow, az elnök tudományos főtanácsadója, John Sullivan külügyminiszter-helyettes, mert Pompeo külügyminiszter éppen Európában tárgyalt, és a szintén külföldön tárgyaló Rick Perry energetikai miniszter helyettese is, illetve utolsósorban jómagam. Úgyhogy elég komoly képviselete vonult fel az USA kormányának. Sokan akartak találkozni Orbán Viktorral, mert hallani akarták, hogy mit mond, és tudni, hogyan lehet tovább építeni a kapcsolatokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre