Német tankok magyar földön

2019. március 19. 11:41

Veszprémy László Bernát
Magyar Nemzet

Számos helyen kialakult spontán ellenállás, halálos áldozatokat is hozva.

„A német megszállással kapcsolatban számos legenda élt még, mind konzervatív, mind pedig liberális oldalon. Utóbbinak kánonja váltig állította, hogy a magyar hadsereg sehol nem kísérelte meg az ellenállást; az igazság az, hogy számos helyen kialakult spontán ellenállás, alkalmanként halálos áldozatokat is hozva. Ez természetesen nem összevethető más nemzetek komplett háborús ellenállásával, ám igazságtalan lenne elhallgatni az ellenállás példáit. A Wehrmacht hadműveleti naplójában szerepeltek a magyar ellenállás esetei, mint például az újvidéki helyőrség, amely tüzet nyitott a német csapatokra. A félórás tűzharcban állítólag huszonnyolc német és egy magyar honvéd esett el.

Ám közel sem ez a példa volt az egyetlen: kísérletek történtek még Sopronban, Győrött, Székesfehérváron és a budaörsi repülőtéren. A pápai repülőtéren szintúgy lövöldözés alakult ki, és a magyar őrség egy időre megakadályozta, hogy a németek elfoglalják a repülőteret. A budai várban is sikereket ért el a várőrség. Bangha Ernő őrnagy, a Vár védőkörlet-parancsnoka emlékiratában feljegyezte, hogy a Szent György térre érkező német egységeket »tüzelésre kész fegyverekkel« elfogták, illetve a Kállayt kereső Gestapo-tagokat is feltartóztatták; Kállay ezt használta fel arra, hogy időlegesen megmeneküljön.

A német megszállás tehát egyértelmű volt, és itt érünk el a konzervatív oldalon is élő legendához, miszerint a megszállást követően minden bűncselekményt a németek, esetleg a nyilasok követtek volna el. Az igazság azonban az, hogy ez a szemlélet figyelmen kívül hagyja a március 19-e és a deportálások júliusi leállítása közötti időszakot, amikor is a magyar–zsidó lakosság döntő többségét deportálták: ekkor még nem a nyilasok voltak hatalmon, hanem egy a korábbi, a Kállay-rendszertől átállt, illetve új kollaboránsokból kinevezett, németbarát rezsim.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre