Nem ma kezdődött

The Guardian: Az antiszemitizmus központi probléma lett Franciaországban

2019. február 22. 17:32

„A második világháború óta a legrosszabb a helyzet” — mondta Emmanuel Macron francia elnök a napokban. A The Guardiannak írt véleménycikkében Cécile Guerin úgy fogalmazott, hogy ez nem csak a sárgamellényes tüntetések miatt van.

Az antiszemitizmus központi problémává vált Franciaországban az erőszakos támadásokat követően – olvasható a cikkben. Habár a közelmúlt antiszemita eseményeinek tömkelege megdöbbentő, a probléma mélyen gyökeredzik és nincs rá gyors megoldás. A sárgamellényes mozgalmat, amelynek vezetése erősen radikalizálódik, átszőtte a fanatizmus. Múlt hétvégén Alain Finkielkraut francia író, gondolkozó gyűlőletbeszéd áldozata lett.

Az újdonsült népmozgalom kezdeti fázisában helyet hagyott a gyűlöletkeltő hangoknak, melyek napjainkra szélsőséges szintre nőttek. A sárgamellényes tüntetéseket a franciák pénzügyi helyzete miatt kialakult frusztráció, a fősodorbeli média és a politikai elit felé mutatott bizalmatlanság fűti. A tüntetések megfelelő táptalajául szolgálnak az antiszemita csoportoknak és az összeesküvés-elméleteket gyártó egyéneknek. Az elkötelezett holokauszttagadók rendszeres látogatói a gyűléseknek, ahol gyűlöletkeltő szlogenek, antiszemita graffitik, verbális erőszak és antiszemita tisztelgés ütötte fel fejét.

Egy széles társadalmi betegség megnyilvánulása Franciaországban

A francia belügyminisztérium által kibocsájtott adatok, tisztán mutatják, az antiszemita támadások 74%-os növekedést 2018-ban. Ezek között található horogkeresztek felfestése, temetők megszentségtelenítése és egy üzlethelyiség megbélyegzése is.

Nem lepődnek meg azonban a megdöbbentő támadásokon azok, akik követik a francia társadalom változásait. Az elmúlt évek alatt egyre több antiszemita csoport és egyén lett, egy olyan időszak alatt, amelyben a társadalom kettészakadt, a gazdasági sérelmek kiéleződtek, és a francia nép identitása megkérdőjeleződött.

Mélyen gyökeredzik az antiszemitizmus

A francia kormány kifejezte, hogy elkötelezett az antiszemitizmus elleni harcban, erre azonban nincs gyors megoldás. Franciaország a következő hónapokban nekilát egy új törvényt megalkotásához az online gyűlöletbeszéd ellen, ezzel nyomást helyezve a tech-cégekre, hogy megoldják a gyűlöletbeszéd problémáját.

Macron szerdán bejelentette, hogy alkalmazza a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetéségének az antiszemitizmusról alkotott definícióját. Ezek az intézkedések azonban csak a rasszizmus tüneteit kezelik, de a probléma okát nem oldják meg. Mélyebb önvizsgálatra és hosszabbtávú megoldásokra van szükség – írja a The Guardianben Cécile Guerin.

vissza a teljes nézetre