A BBC Orbán családpolitikájáról: Nem jó, ha a kormányok a gyermekvállalást bátorítják

2019. február 12. 17:26

A világ túlnépesedik, ezért problémás a magyar családpolitika a BBC által megszólaltatott szakértő szerint.

A BBC World Service hétfő reggeli, 60 perces hírműsora is foglalkozott Orbán Viktor családpolitikai bejelentéseivel.

Megszólaltatták Sarah Harper professzort, az Oxford Institute of Population Ageing vezetőjét, aki szerint problémás ez a fajta családpolitika, mert a világ túlnépesedik, és bevándorlással is meg lehet oldani a gyerekszám megfelelő alakulását, hiszen a szub-szaharai térség épp túlnépesedik.

A műsorvezető a „nacionalista” Orbán Viktor intézkedéseiről beszélve kérdezte a professzor asszonyt, aki a következőképp válaszolt: Magyarországon 1,5 a születési ráta, ami nagyjából az európai középértéket jelenti. 

Harper szerint ha hosszú távú hatást akarunk elérni a népességpolitikában, gyermekszám-emelkedésben, „hosszú távú stigma nélkül”, akkor a gyermeknevelést segítő indirekt intézkedések hatásosabbak, nem feltétlen a direkt támogatásokkal lehet elérni a legnagyobb eredményt, de utóbbiak sem haszontalanok.

Sarah Harper a nagy-britanniai népesedéspolitikáról szólva azt mondta: ők nem igazán bátorítják a gyermekvállalást, mivel úgyis nagy a bevándorlás az országba. 

Ezután a riporter megkérdezi: mit gondol a professzor asszony az ilyen „bébiboom”-intézkedésekről, mint a magyar családvédelmi akcióterv?

Sarah Harper azt válaszolja:

„Úgy gondolom, hogy valóban aggódnunk kell azon kormányok miatt, amelyek azt bátorítják, hogy több gyermeket vállaljunk. Az egyik oka ennek természetesen az, hogy nem tud eltartani hétmilliárd embert a Föld, és a század közepére hárommilliárddal többen leszünk, a század végére pedig 11-12 milliárdan leszünk vagy akár még többen, mivel nagyon magas a születési ráta főleg a szub-szaharai országokban, ahol az átlag 4-5 gyermek, szemben a fejlett országok kettő alatti átlagával. Tekintve, hogy az északi féltekén, de főleg Amerikában és Európában, a nyugati életstílust követő országokban nagyon sokat fogyasztunk, ezért környezetvédelmi szempontból is kérdéses, hogy jó ötlet-e bátorítani a több gyermek vállalását. Ez probléma ugyanakkor maguknak a nőknek is, szerintem nem kéne, hogy nyomást helyezzenek rájuk, hogy több gyermeket vállaljanak, mint amennyit valóban akarnak.”

Kifejezetten Magyarországgal kapcsolatban Sarah Harper azt mondta:

„Vegyük Magyarországot, ami öregszik, azaz egyre több idős ember lesz, akik a többiektől függenek. (…) Ha Magyarországon nagyon sok gyermek születik, akkor nagy számú, másoktól függő népessége lesz, méghozzá gyermekek, és azok a gyermekek, akiknek a vállalására most biztatnak, húsz év múlva kerülnek munkavállalói korba.”

 

vissza a teljes nézetre