Simicska atombombája

2018. augusztus 10. 09:04

Tamás Ervin
168 Óra

A rendszer egyszerre decentralizált és tartalmát tekintve központosított, ami könnyen állíthat elő védhetetlen helyzeteket, primitív hibákat.

„A kormányfő gőzerővel teremtette, tömte tele pénzzel a kiesett fórumok helyébe lépő újakat, mérgében talán a kelleténél is többet alapíttatott, fosztott ki, kebelezett be. A legmerészebb álmaiban várt kétharmados győzelem azonban ismét azt bizonyította számára, hogy a kommunikáció általa preferált válfaja nélkülözhetetlen hadtápja a hatalomnak.

Tisztázzuk: nem a jobboldal, hanem ő foglalta vissza médiáját. És bár nem hiszek azokban a látomásokban, amelyek a médiumokat birtokló, működésüket irányító alvezérek között keresik a szikrákat, a hirtelen a szükségesnél is nagyobbra növő portfólió alsóbb szintjein oda a komfortérzet, drillt eredményezhet a bizalomhiány, görcsössé válhat a szolgálat. A személyes küzdelmek, a korábban lappangó konfliktusok óhatatlanul felerősödhetnek, mert ekkora testnek nem lesz elég az eddig kiporciózott lakoma. Sok a gazda, sok az ambíció, versenyezhet a megfelelni vágyás, de ekkora hardverhez kevés a szoftver, a profi. A rendszer egyszerre decentralizált és tartalmát tekintve központosított, ami könnyen állíthat elő védhetetlen helyzeteket, primitív hibákat, ráadásul hamar kialakulhatnak ütközőzónák emberekért, műsorokért, reklámokért, a legkülönbözőbb juttatásokért. Nyilván lehet új adakozókat toborozni, új csapokat megnyitni, csilivili, külső gyártásban, a tévés holdudvarnak kibulizott esztrádműsorokat, show-kat készíttetni, de a parttalan kínálat okozhat emésztési bántalmakat a kiadóknál. A romlandó, rosszul elkészített étkek pedig a fogyasztó hasát csaphatják el.

Szélsőséges esetben Simicska Lajos utolsó, nem várt bosszújává válhat ez a sajátos bőségtál. Kissé émelyítő például, ahogy a kényszerszünetet követően újraindítják a hagyományokban valóban gazdag, de az új idők hullámvonatára többedszer rákötözött napilapot, miközben habozás nélkül eldobják saját szülöttüket, a 17 évet megélt, kritikus, de a polgári attitűdöt nagyon is komolyan vevő, azaz jobboldali újságot. Látótérben tehát az újabb abszurd. A sajtópolitika máglyáján két lap égett el a közelmúltban, a Népszabadság és a Heti Válasz. Persze semmi köze ehhez a Fidesznek, pláne nem a vezérének. Hagyták, döntsön a piac. Hagyjuk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
vissza a teljes nézetre